nieuws

Acht bedrijven gaan ‘Zonnedak 2010’ ontwikkelen

bouwbreed Premium

Een samenwerkingsverband van acht bedrijven gaat een systeem ontwikkelen waarin zonne-energie bouwtechnisch en architectonisch optimaal is geintegreerd in het dak van een woning. ‘Zonnedak 2010’ heet het po waaraan de energiebedrijven Remu en ENW, de bouwbedrijven Mabon, Volker Stevin en Isobouw Systems, zonnecelfabrikant Shell Solar Energy, het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en adviesbureau Ecofys deelnemen.

Het dak zal bestaan uit geprefabriceerde, modulaire dakelementen die behalve de reguliere dakfuncties ook zijn ingericht om zonne-energie om te zetten in elektriciteit en warmte. Het moet een compleet systeem worden dat het traditionele dak volledig vervangt en zoveel energie levert dat het de behoefte van de bewoners volledig dekt.

Het doel van het po is zonne-energie voor de woningbouw betaalbaar te maken zonder concessies aan de technische en esthetische kwaliteit.

De deelnemende bedrijven verwachten dat over tien jaar commercieel toepasbare zonnedaken op de markt zijn. Deelproducten zullen al eerder beschikbaar zijn.

De Ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs en Wetenschappen subsidieren het po in het kader van het onderzoekprogramma Economie, Ecologie en Technologie (EET). Directeur-generaal mr.drs. C.W.M. Dessens van EZ gaf gisteren het startsein voor het po.

Reageer op dit artikel