nieuws

Zaanstad: ‘Wij besteden net zo aan als anderen’

bouwbreed

Zaanstad voelt zich gebruikt als een juridisch proefkonijn. Wethouder P. Oudega is er van overtuigd dat er niets mis is met het aanbestedingsbeleid van de gemeente. “Onze manier van werken is zeer gebruikelijk en wordt in heel veel gemeenten zo toegepast.”

“Wanneer het Europese Hof van Justitie daar anders over beslist heeft dat vergaande consequenties voor heel Nederland en met name projectontwikkelaars moeten dan heel anders gaan werken.”

De wethouder reageert hiermee op de klacht die de Europese Commissie via Binnenlandse Zaken naar de gemeente heeft gestuurd. De Commissie vraagt opheldering over negen woningbouwpoen die onderhands zijn aanbesteed en in een aantal gevallen Europees hadden gemoeten worden aanbesteed.

“Ik denk niet dat het tot een klacht bij het Europese Hof zal komen. Wij vinden niet dat we iets fout hebben gedaan. We voelen ons gebruikt als een juridisch proefkonijn. Want over sommige constructies, bijvoorbeeld de oprichting van de Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) zou je ke discussieren.”

Geen betere prijs

De GEM bestaat voor de helft uit de gemeente en voor de andere helft uit zeven particuliere bouwers en heeft de opdracht gegeven om bijvoorbeeld het opspuiten van de Vinex-locatie Saendelft onderhands aan te besteden.

De wethouder: “Dat heeft een hele gunstige prijs opgeleverd. Want je hoeft heus niet Europees aan te besteden om een gunstige prijs te krijgen. Ook bij een Europese aanbesteding krijgen we alleen inschrijvingen uit Nederland. Dat is anders als je ondergrondse tunnels van vele miljoenen gaat bouwen. In het geval van Saendelft hebben we ons laten adviseren door het advocatenkantoor Trenite van Doorne uit Amsterdam. Zij kwamen tot de conclusie dat in dit geval onderhands aanbesteed mocht worden. We doen dus niet zomaar wat en de ene keer dit en de andere keer dat. We zijn echt wel op de hoogte van de regels.”

“We werken zoals de meeste andere gemeenten. Of je verkoopt de grond en zoekt een ontwikkelaar die de rest verzorgd. Of meer traditioneel zorgt de gemeente voor bouwrijp maken van de grond en het vervolgens uitgeven daarvan.”

Aanbestedingen in de bouw zijn niet altijd even doorzichtige en duidelijke constructies. “Wij zijn nergens over de schreef gegaan. Maar de ontwikkeling van poen wordt steeds ingewikkelder en met bijzondere constructies kun je in een schemergebied komen.”

Europese aanbestedingen zijn niet altijd even prettig vindt de wethouder. “Die regelgeving dwingt je combinaties te maken. Ook bij zaken die je eigenlijk liever gesplitst had willen houden.”

Criminele organisatie

“De brief van de Europese Commissie heeft een toonzetting alsof we een criminele organisatie zijn. Terwijl die poen zo overgeschreven lijken uit de gemeentelijke bouwkrant. Enigszins dreigend wordt zelfs verzocht of bepaalde aanbestedingsprocedures ke worden stopgezet. De brief van Binnenlandse Zaken daarentegen was een stuk duidelijker.”

De gemeente heeft de gevraagde informatie bij elkaar gezocht en vorige week naar het ministerie gestuurd. “Eind deze week zullen we contact met het

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels