nieuws

WAO-wijziging door senaat ondanks forse kritiek

bouwbreed Premium

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal toch voor de wijziging van de WAO stemmen ondanks forse en fundamentele kritiek. Daarmee is er een meerderheid in de senaat die instemt met de premiediffentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheid (Pemba). De regeringspartijen stemmen ermee in, de oppositie is tegen.

Tijdens het debat in de Eerste Kamer over Pemba liet PvdA-woordvoerder Van de Zandschulp duidelijk weten op een aantal punten niet gelukkig te zijn met het wetsontwerp. Vooral de gevolgen voor kleine ondernemers ke in zijn ogen groot zijn.

Daarnaast vond hij het nog steeds niets dat de tegelijkertijd premiediffenrentiatie en eigen risico-dragen wordt ingevoerd. Ook het feit dat ondernemers die in het ‘publieke’ bestel blijven geen recht hebben om de schade te verhalen op degene die verantwoordelijk is voor het arbeidsongeschikt worden van een werknemer, het zogenoemde regresrecht, bleef hem een doorn in het oog.

Toezeggingen

Een aantal kleine toezeggingen van staatssecretaris De Grave was echter voldoende om hem toch over de streep te trekken. Zo beloofde hij te bekijken of omslagleden, de mensen die in het ‘publieke’ bestel blijven, toch ke profiteren van een geslaagd schadeverhaal door de uitvoeringsinstellingen.

Daarnaast zal de bewindsman overleggen met zijn collega van Financien Willem Vermeend over een gunstige fiscale regeling voor reserveringen waarmee bedrijven sterke premiestijgingen ke opvangen.

Ook zal hij de uitvoeringsinstellingen nog eens op het hart drukken dat ze terughoudend moeten zijn bij het vorderen van de malus-boetes uit het verleden. Die worden op dit moment nog steeds geind, maar dat vindt de senaat onterecht, tenzij het om ‘notoire’ gevallen gaat.

Naar de tegelijktijdig behandelde regeling voor zelfstandigen zal de bewindsman eveneens kijken. Nu is de uitkering gebaseerd op het inkomen dat een zelfstandige misloopt als hij/zij arbeidsongeschikt wordt. Als een zelfstandige geen winst maakt, krijgt hij ook geen uitkering. De Grave gaat nu wederom met Vermeend bekijken of daar fiscaal een oplossing voor te vinden is.

Reageer op dit artikel