nieuws

‘Verkeersluw maken van Posbank is geldverspilling’

bouwbreed

Het Overkoepelend Comite Posbank (OCP) zal van het gerechtshof gedaan proberen te krijgen dat het natuurgebied de Posbank niet verkeersluw wordt. Daartoe gaat het comite in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Arnhem.

De Arrondissementsrechtbank in Arnhem besloot twee weken geleden dat de gemeente Rheden mag beginnen met het verkeersluw maken van de Posbank.

Het OCP vindt het versmallen van de doorgaande weg en het omploegen van negen kleine parkeerterreintjes in het natuurgebied onnodig. Dat is geldverspilling, meent het comite. Als de gemeente de maatregelen uitvoert, ke mensen met kleine kinderen of een lichamelijke handicap niet meer op de Posbank wandelen.

Tellingen

Het OCP en de gemeente liggen al jaren met elkaar overhoop over de verkeersmaatregelen. In eerste instantie wilde de gemeente het natuurgebied helemaal ontoegankelijk maken voor gemotoriseerd verkeer, maar daar stak de Raad van State een stokje voor.

De gemeente heeft nu met de ANWB en Natuurmonumenten een nieuw plan gemaakt, waardoor het gebied gedeeltelijk bereikbaar blijft. Vanaf grote parkeerterreinen aan de rand van de bossen ke mensen allerlei alternatieve vormen van vervoer gebruiken om verder te trekken.

Volgens het OCP hanteert de gemeente verkeerde cijfers om de verkeersdrukte in het natuurgebied aan te tonen. De gemeente stelt dat op drukke dagen meer dan tienduizend automobilisten en motoren over de Posbank rijden, maar uit tellingen blijkt dat dit aantal al enkele jaren gedaald is. Het OCP vindt dat de paar drukke zondagen per jaar geen reden ke zijn voor blijvende maatregelen.

Inmiddels heeft zich in De Steeg, waar de toegangswegen naar de Posbank liggen, ook een groep mensen verenigd die de gemeentelijke plannen niet voldoende vindt. Deze groep wil, in tegenstelling tot het OCP, dat de Posbank helemaal wordt afgesloten. De actievoerders stellen dat de overlast van rondrijdende automobilisten en motoren onaanvaardbaar is.

Reageer op dit artikel