nieuws

Timmerman zaagt zichzelf twee vingers af

bouwbreed Premium

Gistermiddag laat is op het woningbouwpo Vijverband in Schook een triest ongeval gebeurd. De timmerman O. de G. (48 jr.) uit Meerveen gebruikte de cirkelzaag in de nissen loods. Hij was gehaast omdat hij voordat de werktijd erop zat, nog een paar klampen op maat wilde zagen. Toen een klamp vastliep, wilde hij die wegpakken. Dat kostte hem twee vingers.

Zes jaar bij de baas…

‘Hij is al zes jaar bij ons in dienst’, vertelt uitvoerder B. de R. van aannemingsbedrijf Topblok BV uit Meerveen. Onno is een ernstige, bekwame werkkracht, die eigenlijk nooit van dit soort risico’s neemt. Hij had me gisteren wel verteld dat hij niet goed in z’n vel stak. De klus liep niet zo vlot als hij wilde. Hij was met z’n maat bezig profielen te stellen en het zat een beetje tegen. Hij maakte zich ook zorgen over een zoon van hem. Het loopt niet vlot met die jongen op school.’

De maat, G.L., ook woonachtig in Meerveen, bevestigt het verhaal van de uitvoerder. ‘Onno was gewoon sacherijnig. Ik zei nog, joh, het is bijna tijd, laten we opruimen en morgen verder gaan, maar hij wilde eerst nog een stel klampen op maat zagen. We zijn achter met het stellen en bevestigen van de profielen. Het past allemaal niet zo gemakkelijk. Doorgaans wordt hij daar niet echt zenuwachtig van, maar nu had hij de pest in. Nee, morgen moesten de klampen klaar liggen, hij ging ze nog even gauw op maat zagen. En toen kwam hij ineens met die bloedende hand. Bas heeft als uitvoerder een goede eerste-hulpkist. Hij deed wat hij kon en daarna heb ik Onno snel naar het ziekenhuis gereden.

De klamp zat klem

De volgende ochtend zit Onno er nog pips bij. De chirurg is ruim een uur met hem bezig geweest. Hij heeft de vingers niet ke redden; wel nog, als alles voorspoedig geneest, tot juist boven het eerste kootje.

‘Weet je dat ik laatst nog een collega heb gewaarschuwd voor dezelfde stommiteit? Ja, ik was gehaast, ik wilde die klampen nog op tijd klaar hebben. Ik liet de machine in de schulpstand staan; de geleider was ruim twee centimeter breder afgesteld dan de breedtemaat van de klampen. Vragen om een ongeluk? Misschien wel, maar ik ben ook niet zo geconcentreerd de laatste dagen.

En toen ging het dus mis. Een klamp draaide na het afzagen weg en raakte klem tussen het zaagblad en de geleider. Ik was zo stom te denken dat ik de klamp wel even kon wegpakken terwijl de machine draaide. Nota bene een actie waarvoor ik altijd iedereen waarschuw. Nou, zo’n zaag pakt je wel. Vreemd, ik voelde eerst de tik maar nog geen pijn. ik dacht dat het meeviel maar toen ik naar m’n hand keek, wist ik wel beter. Ze hebben me hier trouwens knap geholpen. Of ik straks weer als timmerman terecht kan? De chirurg zei dat het afwachten was. Nu eerst maar laten genezen.’

Onderzoek

Uitvoerder de R. had, zoals te doen gebruikelijk bij Topblok BV, na het ongeluk Aboma+Keboma uit Ede gebeld.

De veiligheidskundige was de volgende ochtend op de bouw in Schook. Hij trof de machine aan in de situatie zoals die direct na het ongeluk was; in feite zat er nog enig bloed aan het zaagblad. De veiligheidskundige constateerde dat de machine in uitstekende staat was en dat er, indien de goede werkstanden worden gekozen, veilig mee kan worden gewerkt. Bovendien waren de werkomstandigheden in de loods prima in orde, de vloer was voldoende stroef en de loods was netjes opgeruimd; er stond niets in de weg.

Voorkomen beter

De conclusie lag voor de hand. Het ongeval zou niet zijn gebeurd indien O. de G. de tijd had genomen om de cirkelzaagmachine in de afkortpositie, met de daarbij behorende beveiligingen, te brengen. de veiligheidskundige voegde een advies aan zijn conclusie toe. Routine van werknemers is natuurlijk een voordeel, maar routine kan ook leiden tot een zekere zorgeloosheid, zelfs bij het omgaan met gevaarlijke machines als cirkelzagen en dergelijke. Het is daarom aan te bevelen periodiek een soort ‘opfristraining’ te (laten) geven, waarbij alle aspecten van materieel met risico’s worden doorgenomen. Zo’n training kan op het werk gebeuren; hij is daardoor praktijkgericht en het beslag op de tijd blijft binnen de perken. Voorkomen is beter dan genezen.

Aboma+Keboma

Postbus 141

6710 BC Ede

Tel (0318) 631 481

Fax (0318) 632 01

Reageer op dit artikel