nieuws

Spreeuwenberg zet Simon-hoogwerker op rupsonderstel

bouwbreed

Voorzien van een CE-markering en een kersvers ABOMA-keurmerk stond afgelopen week op het bedrijfsterrein van Spreeuwenberg BV Europoort een rupshoogwerker uit te dampen van een slopende beproevingstest. De door Spreeuwenberg zelf geconstrueerde machine, waarvoor inmiddels enkele bedrijven een koopcontract hebben getekend, bleek onder zeer zware bedrijfsomstandigheden tot uitstekende prestaties te komen.

“De tijd is rijp om deze machine zo snel mogelijk in productie te nemen”, meent de heer G. Hersevoort van Spreeuwenberg BV. Voor de duidelijkheid voegt hij er aan toe dat Spreeuwenberg naast de verkoop- en verhuur van steigers en hoogwerkers zich ook gaat bezig houden met het bouwen van rupshoogwerkers. “We noemen onszelf nu ook fabrikant, vandaar dat in de type-aanduiding van de nieuwe machine de naam van Spreeuwenberg is terug te vinden: de SPR Boxer 170 DR. “

In het leveringsprogramma Simon-hoogwerkers dat Spreeuwenberg in ons land importeert, en dat een groot aantal verschillende modellen kent, komt een rupsmachine niet voor. De belangstelling die er hier bestaat voor dit type machine was voor Spreeuwenberg aanleiding te bezien of een Simon-hoogwerker in de meest populaire klasse viel te combineren met een eigen rupsonderwagen.

Minimale aanpassing

De Simon Boxer 170 bleek hier aan te voldoen en is met minimale aanpassing uitstekend om te bouwen tot een echte terreinmachine. Voor het onderbouwen van het rupsframe behoeven slechts de twee assen van de mobiele uitvoering te worden gedemonteerd. Bovenbouw met zwenkkrans en chassis blijven volledig in tact zodat aan het hoogwerker-concept geen concessies worden gedaan. Dit geheel past op het door Spreeuwenberg ontworpen rupsframe dat wordt gedragen door twee 400 mm brede rubberen tracks van Berco. Voor de aandrijving van de onderwagen zorgen twee Brevini-motoren die worden gevoed door een LS Danfoss hydraulische pomp met een afgesteld vermogen van 260 bar.

De machine is vanaf het werkplatform te besturen met behulp van slechts twee bedieningshandels. Deze corresponderen met een drietal ventielen waarmee de bedieningsman de keuze heeft uit twee rijsnelheden. Als krachtbron dient de tweecilinder Hatz-dieselmotor van de Simon-hoogwerker.

De SPR Boxer 170 DR biedt in het terrein een mobiele werkhoogte van 16,80 meter en een horizontaal bereik van 9,00 meter. De machine is tot een vloerhoogte van 2,5 meter boven maaiveld te verrijden. In transportstand bedragen de machineafmetingen 5,70 x 2,20 x 2,50 m. De Centrale Werkplaats van Spreeuwenberg in Europoort concentreert zich op dit moment op de bouw van vijf van deze machines. Twee stuks zijn bedoeld voor Doornbos BV, Rotterdam, die de eerste machine deze maand krijgt aangeleverd, en twee voor Reiziger BV uit Groningen.

Volgens Hersevoort is het niet uitgesloten dat in de toekomst ook andere Simon-hoogwerkermodellen in Europoort van een rupsonderwagen worden voorzien.

De SPR Boxer 170 D levert moeiteloos een veilige werkhoogte in het meest zware terrein.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels