nieuws

Sociale verzekering zelfstandigen schiet tekort

bouwbreed Premium

De wettelijke verzekering tegen sociale risico’s voor zelfstandigen schiet in Nederland, Belgie, Duitsland en Groot-Brittannie te- kort. Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM).

Zelfstandigen zijn in geen van de vier de landen verzekerd tegen het risico van werkloosheid. Nederland kent geen regeling voor zelfstandigen tegen de financiele risico’s van langdurige ziekte (maximaal een jaar). Andere landen kennen die wel. Maar de uitkeringen zijn vaak laag: op of onder het bestaansminimum.

De gebreken in de wettelijke verzekering worden volgens het onderzoek maar ten dele gecompenseerd door (aanvullende) beroepsgebonden, fiscale of private regelingen, zoals collectieve en particuliere verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid. Zelfstandigen zijn vooral afhankelijk van de bijstand.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen bevinden zich in alle vier de landen rond het bestaansminimum. Komt een zelfstandige daar onder, dan ontvangt hij meestal een toeslag of een aanvulling vanuit de bijstand. Nederland kent in

Reageer op dit artikel