nieuws

Maleisie garandeert financiering stuwdam

bouwbreed

De regering van Maleisie heeft garanties toegezegd voor de financiering van de Bakun-stuwdam. Deze komen neer op deelname van semi-overheidsfondsen. Met de bouw van dit omstreden po is rond f. 10 miljard gemoeid. Anders dan verwacht trekt het werk nauwelijks belangstelling van buitenlandse investeerders. Temeer omdat de realisatie nogal wat technische onzekerheden kent. Het Zweeds-Zwitserse ABB is verantwoordelijk voor de bouw.

Bakun wordt met een hoogte van ruim 200 meter ’s werelds tweede grootste stuwdam. De bouw vindt plaats in de Maleisische deelstaat Sarawak op het eiland Borneo. De waterkrachtgeneratoren moeten zo’n 2400 MegaWatt elektriciteit leveren. Minstens 70 procent van de energie gaat via een 1700 kilometer lange hoogspanningsleiding naar de belangrijkste economische centra van Maleisie. Pakweg driekwart van deze leiding bestaat uit een onderzeese kabel. De oplevering vindt op papier in 2002 plaats. Het stuwmeer zet ongeveer 70.000 hectare tropisch regenwoud onder water waardoor ruim 10.000 inwoners naar elders moeten verhuizen.

De Maleisische regering bracht het po aanvankelijk als een uitgesproken particuliere onderneming onder de aandacht. De belangrijkste rol werd daarin gereserveerd voor Ekran, een industriele groep geleid door een zakelijke kennis van premier Mahatir. Die zal de komende tijd semi-overheidsfondsen met nadruk wijzen op de mogelijkheden voor financiele deelname. In juni komen de aandelen met een totale waarde van zo’n f. 2,2 miljard van de stuwdamexploitant BHEC op de markt. Aanvankelijk zou 10 procent van dit pakket voor buitenlandse investeerders worden gereserveerd. Nu die geen noemenswaardige belangstelling tonen, worden ook deze stukken aan Maleisische kopers aangeboden. Die verwerven daarmee een totaal aandeel van 25 procent in BHEC. Ekran krijgt 32 procent terwijl het restant onder verschillende staatsbedrijven wordt verdeeld. De aandelen dekken slechts een deel van de bouwkosten.

Vertraging

De uitvoering van het werk heeft inmiddels een vertraging van enkele weken opgelopen. Het gaat hierbij om de aanleg van drie omleidingstunnels voor het rivierwater van elk 1,5 kilometer. De Zuid-Koreaanse aannemer Dong Ah zag dit project ernstig gehinderd door vallend gesteente. ABB kan pas op de hoofdlocatie beginnen wanneer de rivier is omgeleid. De totale werken blijven evenwel binnen de gestelde tijd, omdat de omleiding pas voor het najaar van 1997 of het voorjaar van 1998 op de lijst stond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels