nieuws

Lichtschakelaar die werkt op geluid uit handel genomen

bouwbreed Premium

Industrie Producten Compagnie (IPC) heeft de lichtschakelaar Fitting Sound Switch uit de handel genomen. Het apparaat voldoet niet aan de veiligheidseisen. Het is mogelijk delen aan te raken die onder spanning staan. Onderzoek van de Keuringsdienst van Waren heeft dat uitgewezen.

De schakelaar is in de periode van 15 tot en met 29 maart uitsluitend verkocht door de Gamma-bouwmarkten. In totaal ging het om duizend stuks. In krantenadvertenties heeft IPC woensdag kopers opgeroepen het apparaat terug te brengen.

IPC is onaangenaam verrast door het onderzoek omdat de in Hongkong gemaakte schakelaar voldoet aan de eisen die de Verenigde Staten aan dit soort apparatuur stellen. “Het blijkt dat die minder streng zijn dan die in Europa”, zegt de woordvoerder van het bedrijf. Van de schakelaars die zijn verkocht, verwacht IPC ongeveer de helft terug. Het bedrijf baseert die verwachting op ervaringen in het verleden.

De lichtschakelaar is bedoeld voor onder meer kasten en garages. Ze leveren spanning voor een lamp zodra er geluid wordt gemaakt en de deur opengaat. “De mogelijkheid dat iemand zo’n apparaat aanraakt als het onder spanning staat, is zeer klein. Maar we willen geen enkel risico lopen”, licht IPC toe.

Reageer op dit artikel