nieuws

Kerosine naar Schiphol kan ondergronds

bouwbreed

Het transport van kerosine vanuit de Amsterdamse haven naar Schiphol kan eind volgend jaar via een ondergrondse pijpleiding gebeuren. KLM en de oliemaatschappijen hebben maandag een overeenkomst getekend voor de aanleg die f. 20 miljoen gulden gaat.

Vervoer van vliegtuigbrandstof uit het westelijk havengebied naar Schiphol gaat nu nog per schip over de Gouwe en de Ringvaart. Omwonenden, de overheid en Schiphol zelf willen daar vanaf.

KLM heeft met de oliemaatschappijen Shell, Texaco, Total en Fina een akkoord gesloten over een kerosinepijp die volgens hen voldoende capaciteit heeft om de toevoer op lange termijn veilig te stellen en ook nog verantwoord is voor het milieu.

De pijpleiding gaat lopen vanaf olie-opslagbedrijf Oiltanking Amsterdam naar Schiphol Oost waar het bedrijf Aircraft Fuel Supply de kerosine opvangt. Schiphol betrekt sinds juni 1995 ook kerosine uit Europoort via een pijpleiding van de NAVO. Deze blijft in gebruik naast de nieuwe pijp.

Reageer op dit artikel