nieuws

Bam Wilma Groep uitsluitend actief in Nederland

bouwbreed

Koninklijke Bam Groep en de Nederlandse Wilma-bedrijven fuseren. De naam van het nieuwe bouwconcern wordt Bam Wilma Groep. Luud Maas zet via zijn bedrijf Wilma International de activiteiten in Belgie en Duitsland zelf voort.

Door het samengaan van de twee ondernemingen ontstaat een bouwgroep die zijn omzet van circa f. 2,8 miljard uitsluitend in Nederland verkrijgt. De Bam-inkomsten uit Belgie zijn, afgezet tegen deze omzet, te verwaarlozen. De Wilma-bedrijven in Duitsland en Belgie zijn nog niet ‘rijp’ om te worden verkocht.

Alvorens sprake is van een nieuw bouwbedrijf draagt eigenaar Maas zijn Nederlandse bedrijven over aan Koninklijke Bam. In ruil daarvoor krijgt hij in eerste instantie een belang van 50% in het beursfonds Bam Wilma Groep. Wilma herplaatst vervolgens 15 tot 20%. Voor de zomer moet dat proces klaar zijn, “zodat we na de vakantie aan de eenheid van het nieuwe bedrijf ke gaan werken”, aldus dr. ir. W. (Wim) van Vonno, directievoorzitter van Koninklijke Bam Groep, gisteren tijdens een toelichting.

Volgens de twee betrokken ondernemingen vullen de activiteiten elkaar goed aan. Koninklijke Bam Groep is een excellent utiliteitsbouwer, en heeft daarnaast omvangrijke activiteiten op het vlak van de aanleg van elektrotechnische installaties en kleine infrabouw. Wilma daarentegen is een van de grootste woningbouwers in Nederland en een krachtig projectontwikkelaar van woningen, winkels en kantoren. “Er is slechts op een plaats in Nederland overlap en dat lossen we wel op”, verklaarde L. (Luud) M.H. Maas, voorzitter raad van bestuur Wilma Group Services, gisteren. Van Vonno: “De activiteiten zullen niet door elkaar worden gehusseld.”

Omzet

Naar omzet gemeten krijgt woningbouw een niveau van f. 880 miljoen, utiliteitsbouw f. 700 miljoen, poontwikkeling f. 630 miljoen, infrastructuur en milieu f. 240 miljoen en installatietechniek f. 230 miljoen. De rest is Belgie en afbouw, beide goed voor f. 60 miljoen per jaar.

Op de persconferentie weigerde de Wilma-topman, Maas, in te gaan op de resultaten van zijn bedrijf. “Deze worden eind mei gepresenteerd.”

Eerder heeft het bedrijf wel voorzichtig aangegeven over 1996 weer in de plus te zitten. In 1995 moest het miljoenen steken in de reorganisatie van de Duitse activiteiten. Bij een omzet van f. 1,389 miljard werd een verlies geleden van f. 16,247 miljoen. Een jaar later overkwam Koninklijke Bam Groep hetzelfde. Hier besloot de bestuurstop om Duitsland definitief de rug toe te keren: het beursfonds leed daardoor een verlies van f. 7,833 miljoen. Bam verwacht dit jaar een positief resultaat van minimaal f. 20 miljoen.

De Hout- en Bouwbond CNV noemt de fusie geen slechte zaak. De vakbond gaat ervan uit dat het samengaan van Bam en Wilma niet tot gedwongen ontslagen leidt. “We willen de garantie daarvoor nog wel op papier”, aldus bestuurder A. van Wijngaarden. Het bevreemdt de CNV-er wel dat de buitenlandse activiteiten van Wilma buiten de fusie worden gehouden. “Je zou denken dat ze die er met oog op een sterke concurrentiepositie in Europa juist bij zouden betrekken.”

Zie verder pagina 5: Wilma en Bam bij elkaar

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels