nieuws

Andre Baar zoekt jonge managers, maar wel met bloed in de schoenen

bouwbreed Premium

“Het onderzoek dat is gedaan door Boer en Croon, eigenlijk een onderbouwing van wat we al wisten, geeft aan dat we de komende jaren Handel en Industrie moeten versterken. In Nederland is nog voldoende ruimte, daarvoor hoeven we niet naar het buitenland. Daarnaast zullen we investeren in specifieke zaken op het gebied van de infrabouw. Op deze wijze spreiden we verder ons risico. Ik praat met niemand, niemand praat met mij.

Ik weet niet of de trend is: groter en groter worden door overnames en fusies. HBG bouwt aan haar Europese strategie en koopt in Engeland en Duitsland. Kondor Wessels en Volker Stevin versterken door de fusie hun Nederlandse activiteiten en hebben daarbuiten ook wat activiteiten. Voor de markt is de fusie van Kondor Wessels met Volker Stevin een goede zaak. Het is een vorm van sanering, waardoor wij meer ruimte krijgen. Nog beter voor de branche is overigens als minder mensen aannemer worden.

Of de fusie tussen Kondor en Volker kans van slagen heeft? Ja, anders moet je niet aan zo’n ingrijpende operatie beginnen. Het slaagt alleen als je de mensen in hun waarde laat, dat hebben wij ervaren met de integratie van Cementbouw in NBM-Amstelland. Heb respect voor elkaar en probeer ook elkaar culturen over te nemen. Een soort kruisbestuiving. Ajax-Feyenoord-taferelen in de raad van bestuur van NBM-Amstelland hebben zich niet voorgedaan in het achterliggende jaar. De overname van Cementbouw, dat heel tumultueus begon, is goed verlopen en er bestaat geen rivaliteit met de bouwers. Op dat gebied zijn we redelijk schizofreen.

Maar nu woningbouw verlies lijdt, is het mijn taak er voor te zorgen dat ze niet door de rest van het bedrijf als paria worden gezien. Het in de plus brengen vergt veel aandacht, omdat we domweg geen verlies accepteren. Zo is het management van deze zwakke organisatie aangepast door deze te verjongen. Inderdaad is een deel van de groepsdirecties vervangen of is weg. Het liefst vul ik de plaatsen op met mensen uit eigen kweek. De kans dat deze falen is kleiner, omdat ze de cultuur en de onderneming kennen. Ideaal is als je managers boven de sterkte hebt, zodat ze ke rouleren en daar lees ik beslist geen ingewikkelde managementboeken voor.

De langzaam oplopende omzet in de komende jaren wijst erop dat we uit zijn op rendement. Hoe komt die rendementsgedrevenheid? Ik ben zo opgevoed. Ik ben als bestuurder weleens met bloed in de schoenen langs de rand van de afgrond gelopen. Rendement is mijn tweede ik.”

Reageer op dit artikel