nieuws

Aannemers op Curacao failliet door problemen in olie-industrie

bouwbreed Premium

Er dreigt een massa-ontslag in de olieindustrie op Curacao. Door bezuinigingen bij de voormalige Shell-raffinaderij, tegenwoordig in Venezolaanse handen, dreigen een paar honderd mensen werkloos te worden. Er is al geruime tijd geen werk meer voor particuliere onderhoudsbedrijven. Dit heeft voorzitter Ch. van der Sande van de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) dinsdag bekendgemaakt. Al wekenlang zitten zeker driehonderd werknemers van diverse aannemersbedrijven zonder werk. Sommige onderaannemers hebben de afgelopen tijd geen lonen uitbetaald. “Een aantal bedrijven staat op het punt failliet te gaan,” bevestigt Van der Sande.

De directie van de raffinaderij wijst erop dat bezuinigen onontkoombaar zijn. “Vorig jaar hebben we 20 miljoen gulden verlies geleden. Het is daarom noodzakelijk de uitgaven terug te brengen,” meent directeur Javier Hernandez van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA (Petroleos de Venezuela Sociedad Anonima). Deze heeft de olieraffinaderij afgehuurd sinds het vertrek van Shell in 1986.

Van der Sande wijst erop dat PDVSA destijds diverse faciliteiten zijn geboden, juist om de werkgelegenheid op peil te houden. Zo heeft het Venezolaanse bedrijf vrijstelling voor het betalen van belasting over de winst en betaalt het ook geen haven- en liggelden voor de tankers die de ruwe olie uit Venezuela aanvoeren.

De directie van de raffinaderij denkt daar anders over. “We zijn hier niet gekomen om plaatselijke bedrijven in stand te houden, maar om te zorgen dat de raffinaderij efficient draait. Alleen hierdoor ke we onze concurrentiepositie in de wereld verbeteren”, meent Hernandez.

Reageer op dit artikel