nieuws

Wessels komt als een duveltje uit een doosje

bouwbreed Premium

De Kondor Wessels Groep (KWG) blijft verrassen. Werd eerder deze week een fusie met Volker Stevin wereldkundig gemaakt gisteren meldde het beursfonds uit Rijssen dat het eerste deel van het gebroken boekjaar beter was verlopen dan verwacht. De nettowinst steeg met ruim 18 procent van f. 13 miljoen naar f. 15,435 miljoen.

De verrassing is vooral het feit dat de activiteiten in Duitsland, ondanks de economische problemen, goed presteren. De move naar het goedkopere segment van DM300.000 en DM350.000 blijkt te werken. Het bedrijf zegt vooral in de regio Berlijn daar een leidende rol in te hebben. Uit het halfjaarbericht 96/97 kan worden opgemaakt dat in Duitsland 518 eenheden in ontwikkeling zijn, waarvan 308 inmiddels zijn verkocht. De investeringen in bouwgronden hebben een niveau bereikt van f. 93,087 miljoen, bijna het drievoud van de Nederlandse investeringen in woningbouwterreinen. “We doen ons werk goed en geloven waar we mee bezig zijn”, aldus Herman Hazewinkel, lid raad van bestuur KWG, in een toelichting op het eerste halfjaar. “Het proces van werken heeft een stadium bereikt dat opdrachtgevers naar ons toekomen, ook in Duitsland. Het is een zelfversterkend proces.” Voor het komende halfjaar ziet men de toekomst zonnig in. KWG verwacht dat de winst over het hele boekjaar belangrijk zal toenemen. Dat betekent in financieel jargon een stijging tussen de 12 en 20 procent. In november gaf de bouwer een groei aan tussen de 7 en 12 procent.

Omzet groeit

Ook de omzet van Kondor Wessels liet in het eerste halfjaar een belangrijke groei zien. Hij ging met 17 procent omhoog van f. 539 miljoen naar f. 629 miljoen. De stijging kwam geheel op eigen kracht tot stand, dus zonder overnemingen. De orderportefeuille bedraagt thans f. 1,7 miljard. Van de netto-omzet (bouwomzet minus intercompany omzet) wordt 26,8 procent gerealiseerd in Duitsland.

Van de omzet kwam 79,3 procent uit de sector bouw en vastgoedontwikkeling, uit Industriele bouw en toelevering 12,7 procent, beton- en infrastructurele werken 5,1 procent en uit elektronica-assemblage 2,9 procent. Alle sectoren droegen bij aan de positieve ontwikkeling van het concern.

In Nederland draait niet alleen woningbouw goed, maar ook utiliteitsbouw. Het aandeel van deze werkzaamheden komt uit op 44 procent, een stijging van bijna 3 procent. Hiermee wordt de ingezette trend van een toenemend belang van de utiliteitsbouw voor de Nederlandse omzet voortgezet.

Reageer op dit artikel