nieuws

Lasten bedrijfsleven iets zwaarder door aanpassing rente

bouwbreed

Bankpresident Wim Duisenberg van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de voorschotrente met een half procentpunt opgetrokken tot 2,5%. Voor de bedrijven betekent dat iets zwaardere lasten.

Er zijn twee redenen voor de aanpassing. Allereerst wil de bank iets doen aan de wat scheve verhouding van de laatste tijd tussen de Duitse mark en de min of meer vast daaraan gekoppelde Nederlandse gulden. “De gulden is de afgelopen tijd ten opzichte van de mark wat weggezakt. Niet dramatisch, maar nu hebben we toch ingegrepen.”

Er was ook nog een technische reden voor een verhoging. Die ligt bij het tarief voor de speciale beleningen, een extra leenfaciliteit voor de handelsbanken. Daarvan verhoogde De Nederlandsche Bank het tarief met 0,2 procentpunt tot 2,9%. De bank wil het verschil tussen de rente op de speciale beleningen en de voorschotrente in de praktijk tussen de 0,3 en 0,4 procentpunt houden. Zonder verhoging van de voorschotrente zou dat verschil zijn opgelopen tot bijna 1 procentpunt.

De voorschotrente vormt het bodemniveau voor het geldmarkttarief. Het is de rente voor de belangrijkste vorm van kredietverlening: de voorschotten en de rekeningen-courant van de handelsbanken bij de centrale bank. Ook is het het tarief op een faciliteit waarmee de banken hun liquiditeitspositie ke sturen. Via de voorschotrente kan de centrale bank de waarde van de gulden regisseren en daarmee de koppeling aan de Duitse mark handhaven. Voor het bedrijfsleven betekent een verhoging van de voorschotrente iets zwaardere financiele lasten.

De consument merkt minder van de rente-ingreep. De rente voor consumptief krediet bestaat uit een mandje van verschillende tarieven, waarvan de voorschotrente er een is. Het roodstaan voor particulieren wordt niet echt duurder. De ingreep heeft op korte termijn geen gevolgen voor de hypotheekrente, want deze wordt afgestemd op de kapitaalmarktrente.

Analisten zien in de maatregelen ook een waarschuwing van DNB, die zich zorgen maakt over de sterk oplopende prijzen van aandelen, obligaties en woningen. In de media duiken de laatste dagen begrippen op als ‘luchtbel-economie’ en ‘oververhitting’. Jaap Koelewijn van Iris, het onderzoeksinstituut van Rabo en Robeco, stelt in een aantal kranten dat een deel van de economie wordt gefinancierd en aangejaagd met goedkoop geld. “Mensen steken zich teveel in de schulden, kopen teveel en daarmee dreigt inflatie. De aanpassing is een waarschuwing dat de bank de inflatie nauwlettend in de gaten houdt.”

Reageer op dit artikel