nieuws

Knippers ontwerpt uitbreiding Tweede Kamer

bouwbreed

Uit een meervoudige opdracht voor uitbreiding van de Tweede Kamer is de jonge Utrechtse architect Erik Knippers als winnaar tevoorschijn gekomen. Ten behoeve van Europarlementariers, parlementaire enquetecommissies en circa driehonderd medewerkers wordt de Tweede Kamer uitgebreid. Daarvoor is het pand Plein 23 beschikbaar, tegenover het parlement, en het achterliggende voormalige Rijksarchief. Het monumentale Plein 23 (uit 1741) was ooit ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Rijksarchief van architect Lokhorst uit 1903 is eveneens een rijksmonument.

Vijf architecten hebben studie gemaakt naar mogelijk hergebruik: Arets, Benthem/Crouwel, De Bruijn, Henket, Knippers en Van Schijndel.

De beoordelingscommissie onder leiding van de Rijksbouwmeester koos het ontwerp van Knippers, werkzaam bij het Utrechtse architectenbureau Wouda, vanwege de evenwichtiged synthese tussen behoud en vernieuwing.

Het administratiegebouw dat onderdeel is van het voormalig Rijksarchief is overigens al enige tijd in gebruik bij het Rijk als hotelkantoor.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels