nieuws

Groei allen nog in buitenland ‘Nieuwe aanneemgigant VWS bedreiging voor concurrent’

bouwbreed

“Voor wie is deze fusie een bedreiging?” “Voor onze concurrenten natuurlijk.” Na dit antwoordspel vulde een vette lach een beduimelde zaal van hotel Jan Tabak. Als mosterd na de maaltijd lichtten gisteren Koninklijke Volker Stevin en de Kondor Wessels Groep (KWG) hun fusie toe in de meest neutrale stad die kon worden gevonden, Bussum. De sfeer was goed. De koffie heet en er werd veel gelachen.

Een fusie zonder haken en ogen bestaat niet, dat heeft het journaille geleerd na de ramp met DHV en Heidemij. Ook hier zaten tijdens de persconferentie achter de tafel trotse bestuurders, en uitbundig werd op de voordelen van het nieuwe mega-ingenieursbureau gewezen. Het werd uiteindelijk een smadelijke afgang.

Gisteren glom wederom een aantal bestuurders achter een tafel en dit keer van het nieuwe bedrijf, Volker Wessels Stevin (VWS). “Het gaat voor 90 procent door”, verzekerde ir. A.P.H. van Baardewijk, voorzitter raad van bestuur Koninklijke Volker Stevin, met grote stelligheid. “Je kan ons beslist niet vergelijken met die mislukte fusie van DHV en Heidemij. We zijn anders.” Ingetogen vulde H.J. Hazewinkel, lid raad van bestuur Kondor Wessels Groep, aan dat vooral in het begin van de onderhandelingen, die begonnen in de eerste weken van dit jaar, met ups en downs gingen. “De laatste drie weken zijn we pas echt goed enthousiast geworden. Er was in het begin aarzeling of de omvang van Volker Stevin niet te groot was. Bij deze fusie geldt de houding van de werknemers en niet de grootte.”

Vanuit drie vestigingen, Rotterdam, Rijssen en Berlijn, zal het nieuwe bedrijf worden aangestuurd. “De werkwijze van de twee bedrijven ligt niet te gek ver uit elkaar”, aldus Van Baardewijk, die werd aangevuld door Hazewinkel. “Eigenlijk is bouwnijverheid een verouderd begrip voor onze stijl van werken. We enthousiasmeren interne ondernemerschap dat wel is gebaseerd op onderling vertrouwen. In de bouw wordt marketing en commercie steeds belangrijker, maar van boven tot op de bouwplaats zullen wij stimuleren dat problemen zelf worden opgelost.”

Kopen gaat door

Het feit dat in een klap een aantal adspiraties is waargemaakt, betekent niet voor de toekomstige voorzitter raad van bestuur van Volker Wessels Stevin, Van Baardewijk, dat gestopt wordt met aankopen. Net als HBG tobt Volker Stevin (KVS) met het vinden van een goede installateur. Kondor Wessels brengt op dat vlak alleen een elektronica-assemblage bedrijf in. De omzet van dit KVS-onderdeel moet verdubbelen tot circa f. 300 miljoen. “De goede bedrijven die willen zijn dun gezaaid,” aldus Van Baardewijk.

Duidelijk is wel dat Nederland te klein is voor deze gigant en dat verdere (bouw)expansie gezocht wordt in Duitsland en Amerika. “Geen aannemer van f. 3 miljard zullen we overnemen. Er moet eerder gedacht worden aan een verwerving van f. 250 miljoen,” aldus van Baardewijk. “Maar de verdeling Nederland/ buitenland zal nooit 50/50 worden. Zoals nu 80/20, of misschien 75/25, dat is goed.”

Pro forma productieomzet Volker Wessels Stevin

1995/1996

Bouw f. 1,754 miljard Infrastructuur f. 1,556 miljard Bouwtoelevering en specialistische technieken f. 0,579 miljard Totaal f. 3,889 miljard Geografische spreiding Nederland f. 3,106 miljard Duitsland f. 0,389 miljard Overig Europa f. 0,247 miljard Rest (USA) f. 0,147 miljard

Onrust op Berlijnse bouwplaatsen

De ernstige bouwonrust in Berlijn en omstreken gaat voorlopig nog voorbij aan de Kondor Wessels Groep. Uit onvrede met het beleid van Kohl en het feit dat er veel buitenlanders op de bouwplaatsen werken, worden in Berlijn op dit moment een groot aantal bouwplaatsen bezet.

“We hebben op dit moment een rustige bedrijfsvoering”, aldus Hazewinkel. “Dat komt omdat we een Duits bedrijf zijn en we uitsluitend met Duitsers werken.”

Reageer op dit artikel