nieuws

Architectuuragenda’s

bouwbreed

Het zou een misverstand zijn te denken dat architectuuragenda’s er zijn om als agenda te gebruiken. Ze zijn er voor de mooiigheid en als cadeautje. Dat dit signalement ruimschoots te laat verschijnt is daarom niet erg – architectuuragenda’s zijn tijdloos. Dit jaar is het voor het eerst een misverstand dat een architectuuragenda plaatjes van architectuur zou moeten bevatten. De pionier op de Nederlandse markt, uitgeverij 010 uit Rotterdam, laat dit jaar ‘beweegplaten’ zien, illustraties van rond begin deze eeuw die voor een breed publiek ingewikkelde organismen en mechanieken inzichtelijk moesten maken.

Zo opent de agenda met het aanzicht van de, op een vijgenblad na, naakte mens die in de daarop volgende serie plaatjes grondig ontleed wordt tot aan de intiemste klieren van de geslachtsorganen toe. Het laatste plaatje is, toch weer, de doorsnede van een gebouw. In de loop van het jaar zijn opengewerkte vissen, vliegtuigen, motoren enz. gepasseerd. Bij nader inzien wellicht toch allemaal architectuur – bouwkunst waarin dynamiek centraal staat in plaats van het aloude statische krachtenspel.

Bij de later gekomen concurrent NAi Uitgevers is de agenda van klassieke snit. Het ringbandje omvat prachtige tekeningen van architect Michel de Klerk. Sporadisch is een oorspronkelijke foto van het werk van deze toonzetter van de Amsterdamse School tussengevoegd. De agenda opent met een kleine introducerend essay.

Voor beide agenda’s geldt dat men op het eind van het jaar de volgekliederde kan uitscheuren zonder schade aan de architectonische inhoud of toelichtingen. Aan het eind van 1997 houdt men er een volwaardig boekje aan over – of eerder, voor degenen die de natuurlijk eigenlijk onhandige agenda toch al niet als agenda willen gebruiken.

010-agenda: f. 29,50, ISBN 90-6450-285-4; NAi-agenda: f. 34,50, ISBN 90-5662-009-6.

Reageer op dit artikel