nieuws

Alternatief plan voor A4 gepresenteerd

bouwbreed

De A4-noord tussen het Kethelplein en Delft moet gedeeltelijk in een ‘parktunnel’ komen te liggen. Dat staat in een alternatief plan dat de provincie Zuid-Holland, de Stadsregio Rotterdam en de gemeente Schiedam gistermiddag aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat hebben aangeboden.

De aanleg van het ontbrekende deel van de A4 tussen Delft en Schiedam staat al tientallen jaren ter discussie. Het kabinet hakte in november de knoop door. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat wil voor de bovengrondse aanleg f. 350 miljoen uittrekken. Dit plan stuit echter op weerstand bij de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Vlaardingen en Schiedam. Ze vrezen aantasting van het leefklimaat in de noordelijke woonwijken van Schiedam en Vlaardingen.

Zuid-Holland, Schiedam en de stadsregio Rotterdam willen de omstreden snelweg ter hoogte van de woonwijken overkappen en in een parktunnel laten lopen. Bovenop de snelweg ke dan onder meer 1200 huizen komen. De woningbouw levert f. 40 tot f. 60 miljoen op. Daarmee kan een deel van de aanleg van de parktunnel worden betaald. Naar schatting bedragen de totale kosten van de overkapping en de aanleg van de tunnel f. 800 miljoen.

Schiedam, Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam gaan schoorvoetend akkoord met de aanleg van de A4 op maaiveldniveau door het weidegebied Midden-Delfland. Wel eisen ze maatregelen om schade aan de natuur- en recreatiegebieden te compenseren. Het kabinet moet hiervoor f. 60 miljoen gulden uittrekken, aldus de plannenmakers. De gemeente Vlaardingen, die al jaren samen met Schiedam tegen de aanleg van de A4 strijdt, ondersteunt het alternatieve plan niet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels