nieuws

Woningbouw sneuvelt door weigering vertrek bedrijven

bouwbreed

Het plan Rietbaan, de bouw van zo’n drie- tot vierhonderd woningen, als onderdeel van het Drechtoeverpo is definitief van de baan. De daar nu nog gevestigde twaalf scheepssloperijen weigeren te vertrekken. “En dan houdt het na 2,5 jaar onderhandelen een keer op”, stelt Bongers, poleider van de Drechtoevers eenvoudigweg vast.

Het Drechtoeverpo is een ambitieus po van de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Papendrecht en de provincie Zuid Holland om de oevers waarop zich nu hoofdzakelijk industrie bevindt waar mogelijk te revitaliseren. Basis van de plannen vormt het aantrekkelijker maken van de oevers door middel van onder andere woningbouw maar ook toerisme en veelal waterrecreatie. Tien verschillende poen telt het omvangrijke plan: bij elkaar goed voor de bouw van zo’n 4500 woningen waarvan 3000 voor het jaar 2005.

Een po, de Rietbaan is nu echter definitief gesneuveld. Op deze zijarm van de Noord, op de grens van de gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zijn twaalf scheepssloperijen gevestigd. In de plan zouden deze bedrijven in het zwaar vervuilde gebied moeten verhuizen. “De onderhandelingen die ruim 2,5 jaar hebben geduurd, hebben niets opgeleverd. Er zijn diverse financiele aanbiedingen gedaan, maar het had geen effect. Dan moet je een keer zeggen we stoppen ermee.”

Na sanering van de terreinen zouden er tussen de drie tot vierhonderd woningen op de Rietbaan worden gerealiseerd. Dat door het afblazen van het project ook een dikke streep door deze woningen wordt getrokken is volgens projectleider Bongers geen ramp. “Als Vinex-taakstelling moeten de Drechtsteden 14.000 woningen bouwen. Voor die zeg vierhonderd woningen vinden we binnen deze taakstelling wel ergens een gaatje. Nee, over definitieve locaties daarvoor is nu nog niet gesproken.”

Gevolgen

Overigens heeft het weigeren van de sloopbedrijven om te vertrekken voor de ondernemingen zelf de nodige gevolgen. Immers, het afhaken van de bedrijven betekent dat zij nu binnenkort zullen moeten voldoen aan de milieuvergunningen. Dat komt voor de sloperijen onder andere neer op het aanbrengen van een vloeistofdichte vloer, zodat er geen oppervlaktewater meer de rivier in loopt. Lopende de onderhandelingen was gedoogd dat de bedrijven die voorziening niet aanbrachten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels