nieuws

Uniek bouwplan in casco Haarlemse kerk geeft pand nieuwe functie

bouwbreed

Een compleet nieuw gebouw op een geheel eigen fundament neerzetten binnen een leegstaande kerk, die vanwege de unieke bouwstijl geplaatst is op de monumentenlijst. Dat huzarenstukje wordt binnen afzienbare tijd uitgevoerd in Haarlem.

Teruglopend kerkbezoek en een groot tekort aan priesters vormden voor het bisdom aanleiding om drie parochies in de Spaarnestad bij elkaar te voegen. Twee kerkgebouwen kwamen daardoor leeg te staan. Daarvan is er inmiddels een gesloopt. Voor het andere bidhuis, de Heilig Hart-kerk aan de Kleverparkweg, was sloop echter onmogelijk.

Deze in 1906 gebouwde neo-gotische kerk is door de rijksdienst voor de monumentenzorg aangewezen als beschermd monument.

Dit niet alleen vanwege het unieke ontwerp, maar mede ook omdat het gebouw beeldbepalend voor de omgeving is. Zowel het bisdom als de gemeente Haarlem wilde het gebouw een nieuwe bestemming geven, teneinde het te behoeden voor verpaupering. Subsidies moesten eventuele gegadigden over de streep trekken. Voorwaarde was dat het gebouw een ‘sociale functie’ moest krijgen.

Projectontwikkelings- en bouwmaatschappij ‘De bovenlanden’ uit Haarlem zag wel brood in de leegstaande kerk en kocht het gebouw in mei vorig jaar van het bisdom.

Woonruimten

“Het gebouw blijkt zich heel goed te lenen voor het realiseren van totaal ongeveer 60 kleine studentenappartementen van elk zo’n 35 vierkante meter”, vertelt directeur ir. A.J.C. de Rooij.

Het overgrote deel van de appartementen komt in het centrale stuk van het kerkgebouw. De plannen voorzien in een apart gefundeerd gebouw binnen de bestaande schil van de kerk.

Er komen vier bouwlagen, de begane grond niet meegerekend. Want die krijgt een semi-openbare functie (bibliotheek, expositieruimte of iets dergelijks).

“Het is technisch gezien best een ingewikkelde klus. Maar ik doe dit liever dan iets wat eenvoudig is”, aldus De Rooij. “Wat wij gaan doen is in feite een gebouw binnen een gebouw bouwen”, zegt hij.

Het voorportaal van de kerk blijft intact. Daarin komt alleen een trappenhuis annex liftinstallatie. Ook het altaargedeelte wordt niet aangetast. “Als de kerk over 50 jaar weer zijn oorspronkelijke bestemming zou moeten krijgen, kan dat met enkele heel eenvoudige ingrepen”, stelt De Rooij.

Huursector

De appartementen zullen worden verhuurd aan studenten. Volgens De Rooij is er in Haarlem grote behoefte aan woonruimte voor studenten. Hij denkt dat de huurprijs voor het appartement f. 450 per maand gaat bedragen. Exclusief de servicekosten van circa f. 100 per maand. De Rooij noemt dat “een betaalbare huur. Er zijn studenten die meer betalen voor een kamertje drie hoog achter”. Om het bouwplan haalbaar te maken, zal de gemeente met een subsidie over de brug komen.

Volgens de directeur van de Haarlemse onderneming is het de intentie om het kerkgebouw na het gereedkomen van de appartementen te verkopen. “We zijn bouwer, geen beheerder”, licht hij toe.

Hij verwacht dat na de bouwvak dit jaar met de bouw begonnen wordt. Overigens wordt ook de buitenkant van het gebouw gerenoveerd. Het gaat om nieuwe goten en daken en schilderwerk.

De karakteristieke glas-in-lood ramen tenslotte worden verwijderd en opgeslagen.

Aan de binnenzijde van de gevel komen gewone ramen, teneinde de studentenappartementen voldoende daglicht te geven.

Reageer op dit artikel