nieuws

Stork doet alsnog gooi naar energiecentrale bij Willemstad op Curacao

bouwbreed

Stork doet alsnog een gooi naar de gunning van de nieuwe energiecentrale bij Willemstad op Curacao, nu samen met de Zweeds/Zwitserse bedrijf Asea Brown Boveri (ABB). Met de bouw van de centrale is een investering van f. 500 miljoen gemoeid.

In de brief van vorige week aan het bestuurscollege van Curacao schrijven Stork en ABB dat de financiering – via ABN/Amro en ING – geen probleem is en dat via Storks dochteronderneming Wescar lokale mensen aan het werk ke. Het gaat dan om ongeveer 130 eilanders, die voor enkele jaren van werk verzekerd zijn.

“Het bod is voorlopig alleen voor de bouw van het po. Voor de operatie hebben zowel Stork als ABB goede mogelijkheden achter de hand”, zegt T. Meivogel, die namens Stork Contracting and Engineering de kar heeft getrokken.

De eerste reactie van het eilandbestuur was volgens hem, dat dit bod ‘redelijk laat’ is gekomen. De nieuwe combinatie denkt echter met het inzetten van lokale mensen een sterke troef in handen te hebben. “Al zullen er meer mensen dan die 130 nodig zijn, het lijkt voor Curacao toch beter dan wanneer er een paar scheepsladingen Thai of Filippino’s worden gedropt”, aldus Meivogel. “Wij zijn tot deze stap gekomen, omdat het er naar uitziet dat onze combinatie NCAP van Stork, Ballast Nedam en Heerema weinig kans zou maken. Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat de Colombiaans/Venezolaans/Amerikaanse combinatie Distral de beste papieren heeft.”

Naast deze consortia is Tractebel uit Belgie een gegadigde. Eerder viel de Amerikaans/Italiaanse combinatie Konsyst af. Dat bleek een ‘fantasie-bedrijf’.

De energiecentrale, bij de voormalige Shell-raffinaderij op het schiereiland Isla, is sinds 1986 verhuurd aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Met deze maatschappij is onlangs een intentieverklaring getekend voor de levering van elektriciteit, stoom en gezuiverd water. De Venezolaanse oliemaatschappij gaat daarvoor f. 70 miljoen gulden per jaar betalen.

Voorwaarden

De Nederlandse staat wil voor f. 50 miljoen in het po meedoen in ruil voor aandelen. Een voorwaarde daarbij is dat het po economisch goed in elkaar steekt .

De gunning van het po gebeurt op voordracht van de commissie-Evertsz, die onder toezicht staat van een stuurgroep onder leiding van gezaghebber Stanley Betrian. De gunning wordt nu al twee maanden ‘elk moment’ verwacht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels