nieuws

Provincie weigert steun aan natuur rond IJburg

bouwbreed

De Vereniging Natuurmonumenten is niet verontrust omdat de provincie Noord-Holland voorlopig geen steun meer wil verlenen aan het Natuurfonds IJburg. “We zijn er niet van onderste boven”, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. “De provincie geeft geen steun aan een fonds dat er nog niet eens is en dat vinden we niet echt een schokkende mededeling. Onze campagne tegen IJburg zetten we dan ook gewoon door. Ik verwacht dat de provincie uiteindelijk wel op zijn besluit zal terugkomen.”

Uit een brief van de Amsterdamse wethouder D. Stadig (volkshuisvesting) blijkt dat de provincie zijn steun aan een natuurfonds opschort. In dat fonds moesten provincie, gemeente en maatschappelijke groeperingen ongeveer twintig miljoen gulden storten, bedoeld voor allerlei poen die het verlies aan natuur door de bouw van de wijk compenseren.Na vijf maanden van intensief overleg, maakte de Vereniging Natuurmonumenten afgelopen weekeinde echter bekend de campagne tegen IJburg voort te zetten omdat de geboden compensatie niet ver genoeg zou gaan. Door die beslissing is er onvoldoende vertrouwen in een publiek-private samenwerking, zo besloot de provincie Noord-Holland.

Volgens de woordvoerder van Natuurmonumenten komt de reactie van de provincie voort uit “chagrijnigheid omdat we onze campagne tegen IJburg voortzetten. Het is een tijdelijke reactie ze gaan er uiteindelijk gewoon aan meedoen. We hebben een visie op het IJmeer die ook van toepassing is als IJburg niet wordt gebouwd. Veel partijen zijn enthousiast over dat plan en we gaan er dan ook gewoon mee door. Het is een kwestie van lange adem.”

Bovendien zegt de woordvoerder dat de provincie zijn rol in het steunfonds niet moet overdrijven omdat het kapitaal van het fonds niet alleen van de provincie en de gemeente Amsterdam, maar ook van Natuurmonumenten afkomstig zou zijn.

Teleurstelling

Stadig betoonde zich eerder ook al teleurgesteld over het besluit van de vereniging. Hij vindt dat echter geen reden om de maatregelen die Amsterdam Natuurmonumenten eerder beloofde evenmin uit te voeren. Dat gebeurt echter alleen als IJburg er daadwerkelijk komt, aldus Stadig. Op 19 maart mag de bevolking zich daar tijdens een referendum over uitspreken. Amsterdam zegde Natuurmonumenten onder meer toe zandwinningswerkzaamheden zodanig uit te voeren dat er nieuwe natuur voor de kust van Flevoland bijkomt. Bovendien beloofde de gemeente een extra natuurgebied aan te leggen langs de oostelijke grens van de nieuwe wijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels