nieuws

Nijmeegse oppositie eist inzage in geheime dossiers

bouwbreed Premium

De Nijmeegse oppositiepartijen VVD, SP, Groen-Links en De Groenen willen dat de raad alle 44 dossiers over de zogenoemde vuile-grondzaak krijgt in te zien. Anders stappen zij naar de AROB-rechter om het college van B en W daartoe te dwingen.

De oppositie beroept zich op art. 169 en art. 180 van de Gemeentewet, waarin het recht op inzage volgens de partijen gewaarborgd is. Justitie en politie verzamelden na twee jaar onderzoek 44 dossiers over de handelwijze van Nijmeegse bestuurders en ambtenaren rondom het afgeven van schone-grondverklaringen voor grond, die achteraf soms zwaar vervuild bleek te zijn.

Het Openbaar Ministerie (O.M.) kan de zaak niet voor de rechter brengen wegens het Pikmeer-arrest van de Hoge Raad, dat stelt dat overheden niet strafbaar zijn voor overtredingen tijdens het uitoefenen van overheidstaken.

Burgemeester E. d’Hondt wil de 44 dossiers niet geven omdat daardoor de privacy van personen in gevaar zou komen. Wel wil hij een geanonimiseerde samenvatting laten maken, conform een advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De oppositie wijst dit van de hand. Het Nijmeegse college geeft volgende week antwoord op het hernieuwde verzoek van de oppositie. Een groep verontruste burgers heeft bij het gerechtshof in Arnhem gevraagd om de sepotbeslissing van het O.M. te vernietigen, zodat de zaak alsnog voor de rechter komt.

Reageer op dit artikel