nieuws

Nederland praat mee over luchtmachtbases Duitsland

bouwbreed

Als de Duitse bases Weeze-Laarbruch en Niederkruchten-Elmpt van de Britse luchtmacht sluiten, moet met Nederland over de herbestemming worden overlegd. Beide steunpunten ke in beginsel voor de kleine burgerluchtvaart worden gebruikt. Het verkeersministerie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zal zelf contact leggen met de Nederlandse overheden zodra het herbestemmingsplan voor Weeze-Laarbruch verschijnt. De Britten verlaten deze basis in 1999 en sluiten in 2002 Elmpt.

R. Dohmen van het regionaal bestuur Dusseldorf legde in Maastricht op een bijeenkomst van de provincie Limburg uit dat er nog geen officieel besluit is genomen over de burgerbestemming van de Britse vliegbases. In beide gevallen zullen de voorzieningen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid opgaan aan de burgerluchtvaart.

Het luchthavenbedrijf Nederrijn vroeg reeds in 1994 het exploitatierecht aan. Noordrijn-Westfalen keurt het verzoek in beginsel niet af maar wil eerst studies over de te verwachten geluidlast en luchtvervuiling zien. De beheerder mag de bestaande voorzieningen niet uitbreiden. Nederrijn laat momenteel onderzoeken of deze voorwaarde een renderend vliegveld oplevert. In november van dit jaar wordt het eindrapport gepresenteerd.

De gemeente Niederkruchten en de ontwikkelingsmaatschappij Viersen hebben intussen de Ontwikkelingsmaatschappij Luchthaven Elmpt opgericht. Die laat onderzoeken of de burgerluchtvaart op de basis kan gedijen. De bevindingen moeten inzicht geven in de concurrentieverhoudingen met de vliegvelden van Dusseldorf, Monchengladbach, Keulen/ Bonn, Maastricht/Aken en Luik. Dohmen zegt het toe te juichen als de resultaten tegelijk met het rapport over Laarbruch worden gepresenteerd zodat er onderlinge vergelijkingen te maken zijn.

In het geval van Elmpt wordt ook onderzocht of de locatie kan opgaan aan woning- en utiliteitsbouw en aan infrastructurele werken. ‘Elmpt’ beslaat een oppervlak van om en nabij 800 hectare terwijl ‘Laarbruch’ ruim 625 hectare meet.

Reageer op dit artikel