nieuws

Inzendingen voor de prijs van te laag niveau Geen Aluminium Award in categorie woningbouw

bouwbreed Premium

Aluminium in de woningbouw wordt nog slechts mondjesmaat toegepast en als het al wordt toegepast blijkt het niet innovatief. Deze conclusie trekt het Aluminiumcentrum uit het aantal inzendingen voor de Aluminium Award. Deze prijs is in de categorie woningbouw dan ook niet uitgereikt. “Het niveau van de inzendingen was daarvoor te laag”, aldus R. van de Velde adjunct-directeur van het centrum. In de sector utiliteitsbouw ging de award naar BDG+VHP architecten en stedenbouwkundige ingenieurs voor hun ontwerp van de Avi-Twente.

Van de Velde vermoedt dat het nog zeker enkele jaren zal duren eer het gebruik van aluminium in de woningbouw ingeburgerd raakt. “Het unieke van het product zoals de duurzaamheid, de recyclingvoordelen, dus ook de milieuvriendelijkheid, is duidelijk nog te onbekend.”

Met name bij de inzendingen voor de tweejaarlijkse Aluminium Award wordt dit in de visie van het Aluminiumcentrum pijnlijk duidelijk. “De prijs”, zo voert de adjunct-directeur aan, “moet een innovatief karakter hebben. De award moet gaan naar een bijzondere toepassing van het product. Het is duidelijk dat dat in de woningbouw nog ontbreekt. Het niveau van de inzendingen was duidelijk te laag. En dan kan je wel zeggen: we kennen hem gewoon toe, maar de prijs moet duidelijk wel prestige hebben.”

Door middel van voorlichtingsactiviteiten zoals het groots uitpakken op de Internationale Bouwbeurs en de Aluminium Award moet het volgens Van de Velde mogelijk zijn om het product onder de aandacht van architecten en bouwers in de woningbouw te brengen. “Maar”, zo benadrukte Van de Velde, “zoiets kost nu eenmaal tijd”.

De jury, onder aanvoering van architect, professor en voorzitter van de BNA, Carel Weeber, kende in de categorie woningbouw wel de designprijs toe. Deze oorkonde is naar het architectenbureau Post Ter Avest gegaan voor het ontwerp van een woningbouwpo in Leiden. Aluminium is hier samen met kunststof gebruikt om gebogen gevelplaten te krijgen.

Designprijs

In de utiliteitsbouw is de designprijs aan Kas Oosterhuis Architecten toegekend. Het architectenbureau heeft de eervolle vermelding in de wacht gesleept voor het ontwerp van een voorzieningengebouw/afvalverwerkingsterrein Elhorst/Vloedbelt. De Innovatieprijs is gewonnen door Boon Edam met z’n multifunctionele draaideur. Vervolgens was er ook nog de milieuprijs die Bestisol Groep Nederland mee naar huis mocht nemen. Bestisol kreeg de prijs voor hun inbreng in de renovatie van het Rietveld gebouw ‘Hogeschool voor de Kunsten’. “Een gebouwtje dat aan alle kanten rammelde en buitengewoon milieuonvriendelijk was. Met milieu hield Rietveld zich ook niet bezig”, merkte juryvoorzitter Weeber op. Bestisol heeft de school van een nieuwe gevel voorzien.

De Aluminium Award waar het uiteindelijk toch allemaal om gaat, is gegaan naar architect Maurice Nico van BDG+VHP architecten en ingenieurs. Nico heeft de AVI/Twente ontworpen. “Een uniek gebouw waarbij vooral de kleurstelling geinspireerd op de groene mestkever opvalt”, aldus Weeber namens de jury.

Tommel ziek

De architect kreeg de prijs uit handen van Fred van der Veen directeur-generaal Rijksgebouwendienst. Van der Veen nam hiermee de honneurs waar voor staatssecretaris Tommel die met griep op bed lag. De RGD-er zei de innovatie van aluminium toe te juichen zolang dat gebeurt binnen het kader van duurzaam bouwen.

Dat betekent in zijn visie dat bijvoorbeeld het energiegebruik voor vervaardiging van aluminium moet worden teruggebracht. Op het aspect van hergebruik van materialen scoort aluminium volgens Van der Veen hoog. “Nu is het zo dat 95 procent van het aluminium afkomstig uit bouwtoepassingen wordt gerecycled. Zo’n hoog percentage relativeert natuurlijk enigszins het feit dat voor het vervaardigen van aluminium gebruik wordt gemaakt van een niet-vernieuwbare grondstof.”

Reageer op dit artikel