nieuws

Houtskeletbouw uit VS wil Europa veroveren

bouwbreed

Houtskeletbouw uit de Verenigde Staten wil in Europa vaste voet aan de grond krijgen. Dat is althans de bedoeling van APA, een vereniging van houtproducenten in de VS. Deze organisatie kampt namelijk met een enorme overcapaciteit op het gebied van de productie van triplex, OSB (Oriented Strand Board) – geperste spaanderplaatpanelen – en houten I-profielen.

“In eerste instantie willen de leden van APA hun overcapaciteit aan productiemiddelen benut zien. Daarvoor is het nodig een prijzenslag aan te gaan met de OSB-fabrieken, die in Europa actief zijn en andere plaatleveranciers zoals die van spaanplaten”, aldus de vice-president van APA Dennis Hardman. Vanuit Luxemburg, waar APA een vestiging heeft, wil de VS onder andere gaan penetreren in de Europese markt, met als directe doelgebieden Duitsland en Spanje om vervolgens hun gebied uit te breiden. De export van triplex naar Europa is nu ongeveer een miljoen m3. Dat zou moeten worden vergroot tot 1,4 miljoen m3. Ook op het gebied van de houtskeletbouw willen de Amerikanen hun geluk in Europa beproeven, om daarmee tegelijkertijd verzekerd te zijn van de afzet van hun houtproducten. Ze hebben al met succes een aantal hsb-poen in Europa uitgevoerd. De meeste recente hiervan zijn het Amerika Haus in Neurenberg, een demonstratiewoonhuis bij Munchen en California Village in de buurt van Madrid in Spanje. Dit laatste betreft 58 eengezinswoningen in twee bouwlagen gebouwd door het Spaanse bouwbedrijf Dragados. Op het eerste gezicht lijken de Amerikanen niet kansloos, omdat de loonkosten en de productiekosten in de VS laag zijn en omdat het werktempo hoog ligt.

In negen dagen

Trots meldde de Driscoll Architects in Seattle ons, dat een gemiddelde hsb-eengezinswoning in negen dagen in casco overeind staat. Dat wil zeggen, wind- en waterdicht. De woningen worden op de bouwplaats opgetrokken volgens de platformmethode, met behulp van op de bouwplaats afgeleverde houten stijlen, balken en plaatmateriaal. In Nederland staat een dergelijke hsb-woning in twee dagen overeind. Daar staat tegenover, dat de woning in de fabriek is geprefabriceerd in kant- en klare geisoleerde elementen, waarvoor twee weken nodig zijn. Zo gezien zijn de Amerikanen waarschijnlijk niet kansloos als het om bouwprijzen gaat. De vraag is of ze, in de landen waar ze aan de slag willen gaan, een bouw en werkvergunning krijgen. Bovendien geschiedt de ruwbouw nogal slordig voor Nederlandse begrippen. De afwerking is echter goed.

Vakkundige bouwers

Amerikanen zijn vakkundige bouwers. “Ze werken in ploegen waarvan de medewerkers ke wisselen”, aldus directeur F. Mitch Treese van Suntree Construction en Management uit Vashon Island. “Elke ploeg heeft echter een vaste ploegleider, die het vak van hsb tot in zijn vingertoppen beheerst. Hij weet zijn kennis in een korte tijd op de ploegleden over te brengen. Het is opmerkelijk met welke snelheid zij zich die vaardigheden meester maken. De ploeg beschikt over een ‘spijkerploeg’. Deze heren dragen spijkerpistolen bij zich, die allemaal een verschillende druk- en slagsterkte hebben. Daardoor schiet de een de balken aan elkaar en bevestigen anderen de OSB-panelen tegen de stijlen van de wanden en op de (I)-balken van de plafonds. Iedereen weet blindelings zijn plaats”, aldus de directeur.

Naar mening gevraagd

Een belangrijke hsb-bouwer, Houtskeletbouw Alphen RA van Leeuwen BV gevraagd naar zijn mening over de plannen van Amerika antwoordde: “Moet ik daar bang van worden ? Als wij houtskeletbouwwoningen ke realiseren voor een bouwprijs van f. 100.000 compleet met Komo-attest en gebouwd volgens de eisen van Duurzaam Bouwen en niemand is werkelijk bereid ze te kopen, wat moeten de Amerikanen dan? De manier waarop zij leidingen en dergelijke in de woningen aanbrengen en de ruwbouw plegen, zou in Nederland niet aanvaard worden. Buitengewoon slordig. Onze woningen zijn het probleem niet. Iedereen die de woningen ziet, is enthousiast over de ruimte en de uitvoering ervan . Het probleem is de beschikbare grond of beter het ontbreken daarvan. Dat zou ook voor de Amerikanen gelden. A. Cruyssen, directeur Houtskeletbouw van Wilma Bouw BV te Weert is al evenmin bezorg. Hij gaf te kennen, dat de Amerikanen al langer proberen in Europa houtskeletbouw te slijten, maar dat ze op grond van de hoge transportkosten nauwelijks kans maken. Zeker niet, nu de dollarkoers aan het stijgen is.

Contacten verbroken

Twee jaar geleden heeft het bedrijf al de contacten met Canada verbroken vanwege de hoge houtkosten. ‘Ernstiger’ is hij bezorgd over infiltratie vanuit Europese goedkope lonenlanden, zoals dat twee jaar geleden is voorgekomen. Toen heeft een Tsjechisch bouwbedrijf 30 hsb-woningen tegen uurlonen van f5 per uur per man gebouwd. Toch vindt hij dat het allemaal wel mee zal vallen en de soep niet zo heet wordt gegeten, als hij wordt opgediend. Platenleverancier R. Broersma van Trima BV te Zaandam vindt het wel zorgwekkend als Amerika zijn plaatmateriaal tegen dumpprijzen aan Europa wil slijten. Hij twijfelt er echter niet aan, dat Europese plaatleveranciers dit niet toe zullen staan en zullen reageren. Verder is hij niet zo bang voor Amerikaanse invloed, omdat de Amerikaanse OSB voornamelijk van populierenhout wordt gemaakt en de Europese van naaldhout of grenen. Er is dus een aanmerkelijk kwaliteitsverschil.

Europese normen

Daar staat echter feitelijk tegenover, dat de VS bezig is hun plaatmateriaal aan de Europese normen aan te passen. “Maar natuurlijk, als de platen tegen afbraakprijzen worden aangeboden door De VS, dan zal er een ‘breakeven point’, komen waarbij aannemers zwichten voor de prijs tenkoste van de kwaliteit”, aldus Broersma. Overigens is het niet duidelijk, hoe een dergelijk plan valt te rijmen met het feit, dat in Ierland nog nauwelijks een half jaar geleden de OSB-panelenfabriek Lousiana Pacific, lid van APA is gestart.

Een grote houtskeletbouwer in het noorden, L.D. Adema, directeur van de Mar Houtsysteembouw gelooft helemaal niet in het VS-verhaal, omdat hun systeem van framebouw te zeer afwijkt van de Nederlandse en Europese bouwwijze van prefabricagebouw, die veel nauwkeuriger is. In Nederland zouden ze nooit ke voldoen aan de specifieke eisen, die zeker nu in verband met het Duurzaam Bouwen gelden.

Gelamineerde draagbalken en I-joists of I-profielen, gecombineerd als draagconstructie van een tweede verdiepingsvloer.

De spijker-‘schutters’ wandelen onbeveiligd over de balken van een vier verdiepingen hoge meergezinswoning in aanbouw in Seattle.

OSB-plaat, een van de belangrijkste materialen bij het bouwen van HSB-woningen in de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel