nieuws

Greenpeace blokkeert transport naar cementovens CBR

bouwbreed

Actievoerders van Greenpeace hebben maandagmorgen de poort van Verol Recycling Limburg op het industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht geblokkeerd. De milieuorganisatie protesteert met de actie tegen de transporten door het bedrijf van verontreinigd afval naar cementovens in Belgie, waaronder CBR in Lixhe, net over de grens bij Eijsden.

Greenpeace vindt het onjuist het Nederlandse afval in het buitenland te verwerken. Verder zijn volgens haar de cementovens ongeschikt voor het verbranden van het afval. Bij de verbranding komen dioxine en zware metalen vrij, zo blijkt volgens Greenpeace uit Duits onderzoek. De actievoerders hebben zich vastgeketend aan de toegangspoort.

De milieuorganisatie eist dat Verol onmiddellijk stopt met de afvaltransporten. Jaarlijks gaat ongeveer 50.000 ton gevaarlijk afval de grens over. Het gaat onder meer om verf- en lijmresten, afvalolie en oplosmiddelen. Verol is volgens Greenpeace een van de grootste inzamelaars en exporteurs. Het is volgens haar een lucratieve handel omdat de tarieven in Belgie voor verbranding veel lager zijn dan in Nederland. Greenpeace heeft herhaaldelijk Verol verzocht de uitvoer van het afval te stoppen.

Minister De Boer (Milieu) moet zich meer inspannen voor regels van de Europese Unie om een eind te maken aan de uitvoer van chemisch afval. Ook moeten er betere regels komen voor de verbranding. Verder moet de overheid zorgen voor meer hergebruik en schone productieprocessen.

Milieu- en bewonersgroepen in Zuid-Limburg hebben al eerder geprotesteerd tegen de verbranding van het afval in de cementovens van CBR in Lixhe. Zij vinden dat die moet worden stilgelegd tot er meer bekend is over de gevolgen voor het milieu. CBR heeft in Nederland de Enci in handen.

Reageer op dit artikel