nieuws

Compacte machines van Bobcat op Intermat

bouwbreed

Melroe Europe, producent van Bobcat, komt naar de komende Intermat te Parijs met een forse uitbreiding van zijn leveringsprogramma. Bij de compacte wielladers zijn dat de nieuwe typen 863 en 863H, terwijl op het gebied van de mini-graafmachines het model X-320 zijn primeur zal beleven.

Gui Keuppens, directeur van Melroe Europe claimt de positie van marktleider op het gebied van compacte wielladers in Europa, terwijl men ook nog een rol speelt in de markt van mini-graafmachines. Gegeven is in elk geval het wel zeer brede leveringsprogramma van de Bobcats.

Op de komende Intermat te Parijs zal dit programma nog verder uitgebreid worden met twee compacte wielladers en een mini-graafmachine. Volgens Keuppens is deze uitbreiding gewenst: “Alleen al in de sector van de compacte wielladers wordt de wereldwijde verkoop momenteel geraamd op meer dan 50.000 stuks per jaar en dat aantal neemt nog steeds toe en door innovatie op het gebied van compacte wielladers en mini-graafmachines zullen wij blijven groeien in een evoluerende markt. Hierbij streven wij ernaar om producten te leveren die inspelen op de specifieke behoeften van onze klanten.”

Het Bobcat-programma leent zich voor uiteenlopende toepassingen in de bouw en de materiaalbehandeling. De penetratie in de bouwmarkt is al zeer hoog getuige het feit dat een machinist het over een Bobcat heeft waarbij hij een schranklader bedoelt.

Melroe Europe brengt twee nieuwe typen op de markt: de schrankladers 863 en 863H. De verlengde wielbasis van de nieuwe typen vormt een sterke troef voor toepassingen in de bouw. Deze zorgt niet alleen voor comfortabeler en soepeler rijgedrag maar resulteert ook in hogere rijsnelheid van 11,6 km/uur waardoor een hogere productie kan worden bereikt.

Hefhoogte

De nieuwe modellen hebben een eigen massa van 3,4 ton hebben een werkcapaciteit van meer dan 900 kg en een kiplast van meer dan 1800 kg. De machines worden aangedreven door een oliegekoelde viercilinder Deutz dieselmotor die een vermogen levert van 54,8 kW (73,5 pk).

Belangrijk bij deze machines is de hefhoogte welke 3073 mm bedraagt. Daardoor ke vrijwel alle typen vrachtwagens, zelfs die met hoge zijborden, gemakkelijk beladen. Daarnaast hebben ze een hoge hefcapaciteit en reikwijdte waardoor efficient transport en behandeling van geladen pallets mogelijk is. Zoals alle Bobcat schrankladers zijn ook de nieuwe modellen zeer veelzijdig en ke ze worden uitgerust met meer dan dertig aanbouwhulpstukken.

Voor de bediening van deze aanbouwdelen is de machine standaard uitgerust met een hydraulische pomp met een opbrengst van 68 liter/minuut. Dit vermogen is voldoende voor bijvoorbeeld een hydraulische hamer en een borstelaanbouw. Voor aanbouwdelen die meer vermogen vragen, zoals bijvoorbeeld een asfaltfrees, is de Bobcat 863H schranklader voorzien van een extra pomp die kan worden ingeschakeld om het hydraulisch debiet te vergroten naar 113 liter/minuut.

Zoals bij alle andere Bobcat schrankladers is bij deze modellen grote aandacht besteed aan veiligheid en onderhoudsgemak. Daartoe is de machine voorzien van het Bobcat Interlock Control System (BISC) dat de veiligheid van werken ten goede komt. Daarnaast is de bereikbaarheid van de motor en de hydraulische en hydrostatische elementen optimaal.

Mini-graafmachine

Nog een nieuw product van Bobcat op de Intermat is de mini-graafmachine van het type X320. Dit model valt in de klasse van 1,5 ton en breidt het Bobcat-programma uit tot vier machines waaronder ook de X325, X331 en X335. De machine heeft een uitbreekkracht aan de bak van 1.516 kg. In combinatie met de uitstorthoogte van 2.452 mm en een graafdiepte van 2.200 mm levert deze machine een hoog rendement in vrijwel elke graaftoepassing. De machine heeft een bedrijfsgewicht, inclusief cabine en rubberen rupsbanden, van 1.560 kg.

De X320 heeft twee rijsnelheden: normaal 1,7 km/uur en snel 3,4 km/uur. Deze rijsnelheid wordt vanaf de machinistenplaats bediend met een elektrische voetschakelaar.

Techniek

De X320 mini-graafmachine wordt aangedreven door een 11,6 kW (15,5 pk) Kubota D-722-E dieselmotor met een afgesteld toerental van 3.000. Voor een optimaal onderhoud zijn de alternator en starter aan de achterzijde gemonteerd. Daarnaast beschikt men over een grote oliekoeler voor een betere koeling van de hulphydrauliek.

Een multifunctioneel hydraulisch systeem op basis van drie pompen zorgt ervoor dat de X320 efficient en nauwkeurig werk kan leveren onder vrijwel alle omstandigheden. Voor sommige hydraulische functies werden de cyclustijden met meer dan 50% verminderd. Daarnaast werd een grotere giekzwenkcilinder ingebouwd, werd de plaatsing van de hydraulische leidingen en slangen verbeterd, werden meer stalen leidingen gebruikt en werd een grotere zwenkmotor geinstalleerd voor een groter zwenkmoment.

Uitvoering

Voor een optimaal comfort zijn de joysticks in de consoles met de armleuningen geintegreerd. Deze servo-gestuurde hydraulische joysticks zorgen voor een nauwkeurige en flexibele bediening. Voor een visuele controle zijn in de cabine naast een benzinemeter ook waarschuwingslampjes aanwezig die de machinist informeren over de motoroliedruk, de temperatuur van het koelmiddel, de batterijconditie en de voorverwarmingstijd.

Het rijwerk kan zowel met de hendels als met de pedalen worden bediend terwijl de pedalen van de aanbouwhydrauliek en de giekzwenkpedalen voorzien zijn beschermkappen die tevens de functie van voetsteun in zich hebben. Zowel in de canopy-uitvoering als in de cabine-uitvoering is bij de X320 de veiligheid gewaarborgd door een ROPS-constructie.

De nieuwe Bobcat X320 mini-graafmachine is ontworpen met een nieuw hydraulisch systeem waardoor deze machine onder meer een zeer goede graaffunctie kent.

Zoals alle Bobcat schrankladers is ook het model 863 uiterst veelzijdig en kan het worden uitgerust met meer dan 30 verschillende aanbouwhulpstukken waaronder een hydraulische hamer.

Reageer op dit artikel