nieuws

Tauw gaat na slechtste jaar door met expansie

bouwbreed Premium

De Tauw Groep heeft amper het slechtste jaar uit haar bestaan afgesloten, of men neemt al een deelneming. Om sterker te zijn in de industrie is een belang verworven van 24 procent in Hiddinga.

“De deelneming zal door Tauw Mabeg worden beheerd”, aldus ir. W.G.B. te Kamp, directeur Tauw Beheer. “Ons bedrijf is sterk richting overheden als waterschappen, maar minder sterk richting industrie. Bij Hiddinga is dat net andersom. Via een deelneming krijgt Tauw Mabeg meer kennis om richting de industrie te gaan.”

De participatie komt na een jaar waarin Tauw Beheer diep in de rode cijfers is gedoken als gevolg van reorganisatiekosten. Het in problemen verkerende bureau Nagtglas Versteeg werd opgesplitst en een deel gesloten. Hierdoor vervielen 45 arbeidsplaatsen. Daarnaast werd vanwege de moeilijk milieumarkt Tauw Milieu aangepakt en ontstond in oktober Tauw Mabeg na een fusie van Tauw Civiel en Bouw en Mabeg. Al deze kosten zijn in 1996 genomen.

“Je moet wel,” verklaart Te Kamp nuchter als wordt gevraagd of dit niet wat te snel gaat. “Het is geen grote deelname en past precies in de visie die wij hebben over de groei van ons bedrijf.”

Ingenieursbureau Hiddinga uit Rheden werd in 1995 overgenomen door APM. De toenmalige eigenaar wilde zich terugtrekken. APM heeft haar belang nu teruggebracht tot 65 procent en de rest is van Tauw (24%) en directeur Kulling (11%). De deelname van Tauw is gerealiseerd door middel van een aandelenemissie waarmee het eigen vermogen en de liquiditeitspositie van Hiddinga is versterkt. Het bureau uit Rheden wist over 1996 een omzetgroei te realiseren van 17%.

Reageer op dit artikel