nieuws

Robot bouwt wand van zware bouwblokken

bouwbreed Premium

Lissmac Maschinenbau und Diamantwerkzeuge GmbH te Bad Wurzach in Duitsland presenteerde tijdens BAU ’97 een robot voor het stapelen van bouwblokken, leggen van wapening, palletteren, etiketteren enzovoort. Het is de SLR 400 of 600 ‘Schwerlastroboter’ en kan een gewicht van 400 respectievelijk 600 kg aan. Zijn reikwijdte is 9.000 respectievelijk 8.000 mm. Hij kan los of op een kraanbaan rijden. Het gewicht van de robot is 1.600 of 1.800 kg en is zowel in de fabriek als op de bouwplaats bruikbaar

De robot kan ronde, rechthoekige, cylindrische, u-vormige en conische bouwelementen hanteren. De communicatie met de robot geschiedt via een kabel of een zender. Volgens Lissmac werkt de robot met een bijzonder hoge nauwkeurigheid en flinke snelheid.

Zo kan met twee robots een fabriek voor geprefabriceerde kalkzandsteen wanden worden ingericht. Het is economischer om de wanden, inclusief sparingen, kozijnen, deuren en ventilatiekasten industrieel te vervaardigen, dan om ze op de bouwplaats samen te stellen. De robots zijn goedkoper dan een portaalrobot, omdat ze geen bijzondere bouwkundige voorzieningen vragen. Software voor het samenstellen van wanden is reeds ontwikkeld.

Reageer op dit artikel