nieuws

Rijswijks winkelcentrum gaat weer op de schop

bouwbreed

Een ondergrondse parkeergarage, 36 voor het merendeel luxe appartementen en een forse uitbreiding van het winkeloppervlak. Dat zijn de belangrijkste punten voor de herontwikkeling en nieuwbouw van het Rijswijkse winkelcentrum ‘In de Bogaard’. Bij elkaar gaat het om een investering van ruim f. 130 miljoen.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat het centrum op de schop gaat. In ’93 werd In de Bogaard voor een deel door brand verwoest.

De plannen zijn gisteren door Guo Fondsbeheer BV en planontwikkelaar Multi Vastgoed gepresenteerd. Al in maart van dit jaar moet met de aanleg van de ondergrondse parkeergarage worden begonnen. Deze ruimte gaat plaatsbieden aan 268 auto’s. Het stedenbouwkundig ontwerp van de herontwikkeling en nieuwbouw van het winkelcentrum is in opdracht door van Multi Vastgoed door T en T Design uit Gouda gemaakt. De architectonische uitwerking is door de Architectencombinatie Stevens en Van der Goes verricht.

Basis van de plannen vormt de vernieuwing van Vroom en Dreesman. In de nieuwe vorm wordt het vloeroppervlak van V en D van de huidige 15.000 m2 naar 10.000 m2 teruggebracht. De vrijgekomen 5000 m2 maakt deel uit van de in totaal 8500 m2 nieuw winkeloppervlak die aan het centrum wordt toegevoegd.

Het hart van het project wordt gevormd door een groot ovaal plein met rondom winkels op twee niveaus. Dit plein wordt bereikt door twee door glas overkapte passages. De ingang van Vroom en Dreesman komt ook aan het plein te liggen. Verder wordt het entree van de passage door een bijzonder torentje gemarkeerd. Via het plein kan men door middel van roltrappen naar de ondergrondse parkeergarage.

Bijzonders

Het ovale plein moet overigens iets heel bijzonders worden. T en T Design hebben in de plannen de achterkanten van de winkels door het creeren van een negen meter hoge groene terp aan het zicht onttrokken. “Tegelijkertijd ontstaat een bijzondere plek in Rijswijk door dit ruimtelijke groengebied dat de entree van het winkelcentrum markeert”, aldus Multi Vastgoed in een toelichting op de herontwikkelingsplannen.

De nieuwbouw behelst niet alleen een uitbreiding van het winkelareaal. In de plannen zijn ook de bouw van woningen voorzien. Het gaat om twaalf appartementen op de tweede verdieping aan de winkelpromenade. Op de hoek van het centrum is een vierkant gebouw gepland met 24 luxe appartementen verdeeld over zes woonlagen. Kantoren moeten op de begane grond en eerste verdieping worden gerealiseerd.

Brand

Bij elkaar gaat de vernieuwing ruim f. 130 miljoen kosten. Het is overigens niet voor de eerste keer dat er aan het Rijswijkse winkelcentrum wordt gesleuteld. In 1993 ging ‘In de Bogaard’ voor een deel in vlammen op. De plannen van Multi Vastgoed sluiten nu naadloos aan op de nieuwbouw die toen na de brand is gerealiseerd.

Het herontwikkelingsplan is gisteravond door betrokken partijen en de gemeente in de Rijswijkse Schouwburg gepresenteerd.

De maquette van de vernieuwing van een deel van het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels