nieuws

‘Productontwerp is voor bedrijven geen luxe meer’

bouwbreed Premium

Product-design is niet langer een luxe. Het levert een fundamentele bijdrage aan het succes; een goed ontworpen product motiveert tot kopen en zorgt ervoor dat de gebruiker er lang plezier aan beleeft.

Dat constateert de Stichting Goed Industrieel Ontwerp die ieder jaar producten honoreert met het keurmerk ‘Goed Industrieel Ontwerp’. In de tien jaar van haar bestaan is de stichting er volgens eigen zeggen in geslaagd duidelijk te maken wat het belang van industrieel ontwerpen kan zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Diverse studies tonen het belang van een goed industrieel ontwerp aan. Bedrijven onderkennen in toenemende mate dat een goed ontwerp hun concurrentiepositie verbetert en dat het hun producten in de markt onderscheidt”, aldus de stichting.

Van de 143 inzendingen zijn dit jaar uiteindelijk 82 gehonoreerd met het predikaat ‘Goed Industrieel Ontwerp’, omdat ze qua ontwerp uitsteken boven het gemiddelde industriele product. Daaronder bevinden zich ook enkele producten die voor de bouw interessant zijn: het flexibele bouwsysteem Axall van Rewa Budel, de cv-ketel De Blauwe Engel van Atag, het dakraam Purilan en het rookgasafvoer/luchttoevoersysteem, Rolux 4G van Ubbink, de in- en opbouwarmaturen Giotto van Lumiance, het lijmgereedschap voor kalkzandsteenblokken van CVK Kalkzandsteen, het stalen binnendeur-montagekozijn Plano van Svedex en de dakisolatie Taurox van Rockwool Lapinus.

Bij de beoordeling constateerde de jury een nieuwe trend: de ontwikkeling van totaalconcepten, waarbij bij de productontwikkeling niet alleen het product zelf maar ook de verpakking, de opslag en het transport onder de loep wordt genomen. Een voorbeeld daarvan is Rockwool Lapinus die een totaalconcept ontwierp voor de fabricage, installatie en het vervoer van dakisolatieplaten.

De erkende producten zullen van 28 maart tot en met 5 april te zien zijn op een tentoonstelling bij de firma Kembo in Veenendaal. Op 27 maart daar ook bekend worden gemaakt welke producten worden onderscheiden met de ‘Best of Categorie’-prijs.

Reageer op dit artikel