nieuws

Patijn: ‘Rijken zetten beleid naar hun hand’

bouwbreed

Wie rijk is kan ontwikkelingen in het land naar zijn hand zetten. Dat is een gevolg van de ‘professionalisering’ van referenda. Daarnaast zijn er teveel mogelijkheden voor burgers en instanties om zich tegen plannen te verzetten. Dat aantal moet drastisch verminderen omdat het de samenleving handenvol geld kost.

Dat zegt burgemeester S. Patijn in een interview met het tweemaandelijks tijdschrift voor openbaar bestuur in Noord-Holland, NH. De burgemeester bekritiseert de ‘professionalisering’ van het referendum. Zo verzamelt de Vereniging Natuurmonumenten volgens hem met betaalde krachten handtekeningen tegen de nieuwe woonwijk IJburg. “Straks doen de exploitanten van de prostitutiebedrijven dat, of de koppelbazen. Een referendum tegen het drugsbeleid? De penose is vast wel bereid om enige miljoenen guldens te investeren in ongewijzigd beleid. Koop 700 uur televisie. Je koopt op deze manier een referendum.”

Patijn bekritiseert de manier waarop burgers en instanties eindeloos gebruik blijven maken van de mogelijkheden die de wet hen biedt om te protesteren tegen plannen. Voor de bouw van het hoofdkantoor van de ABN-AMRO stond de gemeente 35 keer voor de rechter. Dat kon de bouw uiteindelijk niet voorkomen, maar leverde wel twee jaar vertraging op in de uitvoering en kostte de gemeente tientallen miljoenen guldens aan renteverlies.

Ook overheden onderling kunnen het elkaar knap lastig maken. Zo wist de gemeente Haarlemmerliede de aanleg van de Afrikahaven door Amsterdam met enkele jaren te vertragen door eerst een plan voor woningbouw te maken voor het betreffende gebied en vervolgens tegen de afwijzende beschikking van de provincie in beroep te gaan.

Patijn is er een voorstander van om het aantal mogelijkheden om te protesteren in te perken. “Een keer naar de hogere overheid, dan de rechter, en dan is het rond.”

Ook staatssecretaris De Grave, tot voor enige tijd nog loco-burgemeester van Amsterdam, pleit voor snellere planprocedures. Nu kan het wel 20 jaar duren voor het komt tot daadwerkelijke uitvoering van een gepland project, zo zei de bewindsman dit weekeinde in Assen.

Reageer op dit artikel