nieuws

NVM hekelt vertraging rond Vinex-bouwlocaties

bouwbreed

De Vinex-locaties geven veel rompslomp en raken steeds verder achter bij de planning. Vorig jaar zijn er 61000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, 3000 minder dan in ’95. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat dit jaar rond de 70.000 tot 75.000 woningen op de markt komen. Hoewel de makelaars steen en been klagen over het gebrekkige aanbod, pleit de NVM wel voor “een weloverwogen fasering” bij de oplevering.

NVM-voorzitter O. Smit zei gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 1996 in Nieuwegein pessimistische geluiden over een verwachte instorting van de huizenmarkt absoluut niet te delen. “De huidige omstandigheden zijn onvergelijkbaar met die van eind jaren 70, toen er sprake was van torenhoge inflatie, huizenhoge hypotheekrente en nauwelijks vertrouwen in de economie en de eigen inkomenssituatie. Nu is er niet of nauwelijks sprake van inflatie, is de rente historisch laag en consumenten hebben een vertrouwen in de toekomst.”

Volgens Smit is alleen maar te verwachten dat positieve factoren zoals de toegenomen leencapaciteit, de blijvend gunstige economische vooruitzichten en het vertrouwen in werkgelegenheid en inkomen aan de vraagzijde onverminderd zullen aanhouden.

Regionale verschillen

Het afgelopen jaar stegen de prijzen van tussenwoningen met gemiddeld 9 procent tot f. 223.000. Een hoekwoning kost sinds ’96 gemiddeld f. 269.000 en werd daarmee 9,4 procent duurder. Een vrijstaande woning bracht vorig jaar 10,4 procent meer op en kwam uit op f. 392.000. Voor appartementen werd 10,3 procent meer betaald. Een gemiddeld appartement bedraagt nu f. 165.000.

Smit benadrukte bij de presentatie van deze cijfers dat de regionale verschillen mede ook door het gebrek aan aanbod enorm zijn. Zo steeg in Amsterdam de prijzen van de woningen met 13,7 procent van f. 209.000 in ’95 tot f. 234.000 in 1996. In Utrecht gingen de prijzen gemiddeld met 12 procent tot een prijs van f. 210.000 omhoog. In Groningen stegen de prijzen licht en Enschede bijvoorbeeld zit met een stijging van 3,3 procent zelfs iets in een dalende lijn.

De consument kan momenteel kiezen uit drie woningen. “Dat is veel te gespannen”, zegt Smit. In zijn visie is er pas sprake van een evenwichtige markt als men uit vier tot vijf woningen kan kiezen. Om een beetje in die richting te komen is het van belang dat er dit jaar zo’n 70.000 tot 75.000 nieuwbouwwoningen op de markt worden gebracht.

Fasering

“De ontwikkeling van de Vinex-locaties is van grote betekenis voor de woningmarkten. Een spoedige aanvang van de ontwikkeling hiervan en een weloverwogen fasering bij de oplevering zal zeker een stabiliserende werking op de prijzen hebben”, aldus Smit. Die fasering is volgens de voorzitter wel degelijk van belang omdat anders er een forse prijsschommeling kan worden verwacht.

Vooralsnog gaat de NVM uit van een prijsstijging die ergens tussen de vier en zes procent zal liggen.

Kantorenmarkt

In navolging van het makelaarsconcern DTZ Zadelhoff constateert ook de NVM een aantrekkende kantorenmarkt.

“Wie dienen echter op onze hoede te blijven waar het nieuwbouw betreft. Bij het plannen van kantoorruimte op bijvoorbeeld Vinex-locaties moet men zich blijven realiseren, wat het effect hiervan op bestaande binnen stedelijke voorraad zal zijn. Wij pleiten voor herontwikkeling of renovatie van de bestaande voorraad, en het saneren van de bestaande voorraad door transformatie van oudere objecten, vooral die in binnenstedelijk gebied”, aldus voorzitter Smit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels