nieuws

Krachtige schrankladers met meer bedieningscomfort

bouwbreed Premium

Tenzij ijsbrekers de komende weken, met veel inspanning een smalle vaargeul naar Europa moeten open houden en stagnatie optreedt in de intercontinentale vaart, rekent importeur Gehlmax BV uit Werkendam erop dat de eerste exemplaren van de nieuwe schrankladers uit de ’35 serie’ in februari in huis zullen zijn.

De nieuwe machines, de modellen 5635 en 6635 zijn, zoals fabrikant Gehl Company uit West Bend, Wisconsin hierover meedeelt, verbeterde versies van de ’25-serie’ met een stuk grotere gebruikersvriendelijkheid, die het met hun grotere prestaties van de beproefde 5625 en 6620 gaan overnemen. Voor meer capaciteit en meer hefvermogen wordt een grotere machinestabiliteit verlangd. Om die reden hebben de nieuwe schrankladers ook een grotere wielbasis gekregen. Teneinde een grotere productie te bereiken is echter een gemakkelijker machinebediening en groter bedieningscomfort van even groot belang. Met de toepassing van een ruimere cabine met goed zicht rondom, instelbare stoel en ergonomisch meer aangepaste opstelling van de bedieningshandels is hier aan in grote mate tegemoet gekomen.

Beide schrankladermodellen werden in Amerika onder zeer zware omstandigheden beproefd, waarbij duurtetests, met twee operators om beurten continu op de machine, niet uit de weg zijn gegaan. Het model 6635 voert met zijn 80 pk turbo-geladen en oliegekoelde Deutz dieselmotor thans de Gehl schrankladerlijn aan. Deze 3341 kg zware machine heeft een laadvermogen van 1043 kg. en komt tot een rijsnelheid van ten hoogste 13 km/h. De Gehl 5635 doet het met een 60 pk oliegekoelde dieselmotor, ook van Deutz, maar komt met zijn wielbasis van 1067 mm en eigen massa van 3157 kg niettemin tot een laadvermogen van 816 kg.

Handbesturingssysteem

Beide nieuwe schrankladermodellen kennen het Gehl’s exclusieve handbesturingssysteem, mocht evenwel toch de voorkeur uitgaan naar een gecombineerde hand/voet bediening dan is ook die leverbaar. Met het standaard ingebouwde Hydraloc remsysteem worden de heffuncties automatisch geblokkeerd en wordt ook de wielaandrijving geblokkeerd zodra de machinist zijn stoel verlaat. Naar wens is de werking van het Hydraloc systeem op de wielaandrijving ook door middel van een handschakelaar te activeren.

Door Gehl Company worden momenteel omvangrijke bouwactiviteiten uitgevoerd ter verruiming van zijn productiecapaciteit van lichte bouwmachines in de fabrieken Madison and Yankton in South Dakota. Speciaal voor de vervaardiging van schrankladers wordt in Madison ca. 2240 m2 nieuwe productieruimte gecreeerd. Daarnaast wordt de fabriek in Yankton met ruim 3040 m2 vergroot voor productieverruiming van de Dynalift telescoop ruwterrein vorkheftrucks en de Power Box asfalt afwerkmachines.

Met de begin vorig jaar reeds gerealiseerde uitbreiding beschikt Gehl in Madison op een totaal fabrieksterrein van 4,5 ha over 12.400 m2 bedrijfsruimte. De bouwactiviteiten in Yankton werden in oktober vorig jaar gestart. De verdubbeling van de bestaande productievloer zal in januari 1998 dienen te zijn voltooid.

Gehl’s nieuwe schrankladers uit de ’35-serie’ de modellen 5635 en 6635.

Reageer op dit artikel