nieuws

Familie Wessels (KWG) neemt groter belang in Norit

bouwbreed Premium

De familie Wessels, grootaandeelhouder van het bouwconcern Kondor Wessels Groep (KWG), krijgt een vinger in de pap bij Norit, de Amersfoortse fabrikant van actieve kool en producten voor de persoonlijke verzorging.

Reggeborgh Beheer, de prive-investeringsmaatschappij van de aannemersfamilie uit het Overijsselse Rijssen, heeft haar belang in Norit uitgebreid tot ruim 10 procent. In ruil hiervoor mag Reggeborgh binnenkort een commissaris leveren.

De investeringsmaatschappij kreeg november vorig jaar een belang van 7,5 procent. Dat gebeurde via de verkoop aan Norit van Leushuis, een onderneming die kennis levert over installaties voor hoogwaardige processen in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie met een omzet van f. 100 miljoen.

Norit betaalde Reggeborgh deels in contanten en deels in aandelen. Om naar buiten toe meer duidelijkheid te scheppen, heeft de investeringsmaatschappij haar belang via aankopen ter beurse inmiddels opgekrikt tot 10,03 procent. Volgens Reggeborgh-directeur H. Holterman betreft het geen strategisch belang maar “een pure investering”.

Bij de verkoop van Leushuis heeft de nieuwe grootaandeelhouder wel een commissariaat bedongen. Norit staat hier niet onwelwillend tegenover, aldus directiesecretaris J. de With, al moeten de bevoegde organen, zoals de ondernemingsraad het plan nog goedkeuren. Momenteel heeft Norit drie commissarissen.

Kandidaat voor de nieuwe functie is Holterman. Pater familias D. Wessels, de 50-jarige oprichter van bouwbedrijf Wessels, is niet beschikbaar. Hij zwaait nog steeds de scepter bij de Kondor Wessels Groep. Die taak houdt hem zo in beslag dat hij het toezicht op het familiekapitaal graag overlaat aan een ander. Niet zo verwonderlijk, want dat is inmiddels een dagtaak. Door de beursintroductie van Kondor Wessels beschikt Reggeborgh Beheer over een vermogen van honderden miljoenen guldens.

Belangrijkste bezit blijft het resterende belang van 36 procent in dit beursgenoteerde bouwbedrijf; tegen de huidige beurskoers goed voor ruim f. 140 miljoen. Het belang in Norit is op papier zo’n f. 26,5 miljoen waard. Daarnaast participeert de particuliere investeringsmaatschappij onder meer in de reiswereld, ingenieursbedrijven, in vastgoedontwikkelingen en de pluimveesector.

Reageer op dit artikel