nieuws

Evangelische gemeente sleept Woerden voor rechter

bouwbreed Premium

De rechtbank in Utrecht zal binnenkort burgemeester H. van Zwieten en wethouder J. Blonk van Woerden aan de tand voelen in verband met een bodemprocedure.

De Evangelische Gemeente De Weg in Woerden is die procedure begonnen in verband met de verzakking van het kerkgebouw. Werkzaamheden van de gemeente naast de kerk in 1991 zouden hiervan de oorzaak zijn.

Volgens advocaat mr. W. Hendriks van De Weg gaat het om een getuige-deskundige-verhoor. Dat verhoor zal waarschijnlijk enkele dagen duren. Hij verwacht dat de burgemeester en wethouder pas over enkele maanden moeten voorkomen.

De fundamenten van het kerkgebouw uit 1987 zijn volgens pastor R. van Beugen door de werkzaamheden ernstig aangetast, waardoor het kerkgebouw verzakt. De gemeente Woerden ontkent dat dit de oorzaak is. Bij de bouw van de kerk zouden volgens de gemeente constructiefouten zijn gemaakt. De werkzaamheden zouden dit proces alleen maar hebben versneld.

Tijdens een kort geding in 1994 besliste de vice-president van de rechtbank in Utrecht dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen.

Gehinderd

De onderzoekers zeggen nu gehinderd te worden in hun werk. Allerlei belangrijke ambtelijke gegevens worden niet verstrekt. De gemeente en Ballast Nedam, dat de werkzaamheden in 1991 uitvoerde, zeggen die gegevens niet te hebben. Pastor Van Beugen vindt dat overheid en aannemer dat voor de rechter onder ede moeten herhalen.

De kerk en de pastorie moeten als gevolg van de werkzaamheden worden gesloopt en herbouwd. De kosten daarvan bedragen f. 4,4 miljoen. Verder is de Evangelische Gemeente volgens de advocaat een bedrag van een half miljoen gulden kwijt aan onderzoekskosten en juridische bijstand. Volgens Hendriks is nog niet duidelijk wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de schade, de gemeente of Ballast Nedam.

De gemeente Woerden zegt geen commentaar te geven zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan.

Reageer op dit artikel