nieuws

Enorme daling leegstand kantoren in Amsterdam

bouwbreed

De leegstand van kantoorruimte in de regio Amsterdam is vorig jaar met 49% gedaald. Op dit moment staat nog 4 % van de totale voorraad kantoren leeg. Het gaat om 176.000 m2. Dit maakte het vastgoedbedrijf Van Gool en Partners onlangs bekend in de Kantorenvisie 1997.

Volgens het rapport wordt kantoorruimte schaars doordat op korte termijn onvoldoende nieuwbouw wordt opgeleverd. Een leegstandspercentage van 4% is volgens het bedrijf normaal. Begin vorig jaar stond nog 7% van de totale kantorenmarkt leeg. Volgens het rapport zullen de huurprijzen van kantoren flink stijgen door de schaarste. Vorig jaar stegen de huurprijzen gemiddeld met 2,5%, maar in onder meer Amsterdam-Zuid, bedroeg de stijging bijna 15 %. “Op meerdere locaties is thans zowel absoluut als ook een relatief tekort aan kantoorruimte, zodat in deze gebieden, zoals Amsterdam-West, Amsterdam-Buitenveldert, Amstelveen, Hoofddorp en Amsterdam-Zuid huurprijsstijgingen van 10% en meer verwacht mogen worden”, aldus het rapport.

Het grootste deel van de kantoorruimte dat vorig jaar in gebruik werd genomen, 67%, bestond uit bestaande kantoren. Nieuwe kantoren en kantoren die door de gebruiker zelf waren gebouwd maakten voor respectievelijk 18 en 3% deel uit van de ingebruik genomen kantoorruimte, terwijl 12% bestond uit gerenoveerde kantoren.

Bron: Van Gool en Partners Research

Reageer op dit artikel