nieuws

Amerika remt Iraanse bouwactiviteiten af

bouwbreed

De regering van Iran vindt dat plaatselijke aannemers voorrang moeten krijgen bij de aanbesteding van bouwprojecten. Buitenlandse bouwers komen alleen dan in aanmerking wanneer ze werken volgens de BOT-constructie uitvoeren. De mogelijkheden daartoe worden evenwel fors ingeperkt door de Amerikaanse economische sancties tegen Iran.

Versoepeling daarvan lijkt niet in zicht; eerder valt te rekenen met een verscherping. Mede daardoor treedt vertraging op in de verdere ontwikkeling van de olie en gasvelden en dus in de bouw van de bijbehorende voorzieningen.

Het Franse Aeroports de Paris bereidde eerder de bouw voor van de vervangende internationale luchthaven van Teheran. Het plaatselijke aannemersconcern Kayson kreeg het contract voor de realisatie. Andere plaatselijke aannemers voeren in het hele land kleinere vliegvelden uit.

De Iraanse werklijst meldt verder onder meer de bouw van 30 grote stuwdammen. Dit jaar volgt de bouw van een ziekenhuis waarvoor de regering in 1995 toestemming gaf. Het ziekenhuis is het eerste uit een reeks van 110. Om de bouw van deze serie mogelijk te maken bracht de overheid in 1995 speciale obligaties uit. Op dezelfde manier werd in Teheran een zakelijk centrum gebouwd en een keten van 1000 warenhuizen in het hele land.

Financiering

Meer werk is er gemoeid met de nieuwbouw van staalfabrieken in Khorassan en Mianeh en met de uitbreiding van de staalfabrieken van Isfahan en Ahwaz. Italiaanse en andere buitenlandse banken kregen vorig jaar toestemming de benodigde f. 953 miljoen over te maken. Buitenlandse aannemers kunnen inschrijven op enkele rioleringsprojecten.

Een groter belang vertegenwoordigt de ontwikkeling van minstens twee buitengaatse oliewinplaatsen. Deze werken vallen als nagenoeg enige buiten de BOT-verplichting. De overheid houdt strak aan deze constructie vast omdat het vrijwel de enige manier is om minder dringende projecten in Iran te kunnen financieren. De regering is nog steeds gebonden aan een streng terugbetalingsprogramma.

Reageer op dit artikel