nieuws

Aegonplein – Caddesistraat

bouwbreed

Maar uiterst zelden zal het een ijverige aannemer of gerenommeerde bouwmaatschappij een zorg zijn welke naam zal worden gegeven aan de straat, laan of weg – om de dreven, gaarden, streken en winden maar even te vergeten – waar de vrucht van zijn handen en machines verrijst. Hooguit is het gemakkelijk als de leverancier van materieel hem (liefst tijdig) weet te vinden.

Heel anders is dat bijvoorbeeld voor een projectontwikkelaar, die maar wat graag ziet dat zijn, in de handel te brengen, complex een smakelijk in het gehoor vallende naam krijgt in het stratenplan. Zo is in de wervende brochure over woningen in het gebied De Resident nabij de veste van VROM-minister Margaretha de Boer een zogeheten Zurichhof, een driehoekige ruimte tussen de toekomstige (verzekerings) Zurichtoren en het voormalige rijkskantoor Transistorium. MAB-woordvoerder Daan Wielenga noemt het een volstrekt onschuldig binnenterreintje, maar gemeentelijk straatnamen verzinner van Den Haag, Stef Veldhuijzen, verzekert dat de naam niet voorkomt in het Haagse straatnamenregister en ook nooit is voorgelegd aan de gemeentelijke straatnamencommissie.

Dat weer tot grote vreugde van de gepensioneerde filmresencent Piet Ruivenkamp, die al geruime tijd in de weer is in het Residentgebied een Carmiggeltkronkel (wijlen Simon Carmiggelt als columnist ‘kronkel’ in Het Parool) te introduceren als eerbetoon aan deze geboren Hagenaar. Daar ziet de eerder genoemde straatnamenspecialist weer niks in, want in het gebied tussen het Haagse Centraal Station en het Spui worden geacht godinnen van kunsten en wetenschappen (Calliope, Clio en Parnassus) aan de vergetelheid te worden ontrukt met voorbijgaan aan de naam van de vroegere onroerend goed tycoon Reinder Zwolsman, die zijn gebouw voor Kunsten en Wetenschappen op mysterieuze wijze op een koude winteravond volledig in de hens zag gaan en de volgende morgen – naar verluidt – op weg was naar het betaalkantoor van de verzekering.

Nee, dan de verzekeringsmaatschappij Aegon met een groot pand aan het haveloze Mariahoeveplein op de grens van Den Haag en Voorburg. Als enige bewoner.

Gaarne bereid vier miljoen gulden neer te tellen voor het geraffineerd opknappen van die stek – architectuur Adriaan Geuze en Beth Galy – plus nog twintig jaar onderhoud, exclusief een handje Melkertbanen, inclusief een fraaie koffiekiosk voor Billy en Bessie en een bloemenkraam van formaat. Bijna zeventig procent van de Haagse inwoners heeft niets tegen het idee voortaan te moeten leven met het Aegonplein….. Temeer daar in den lande al jaren in Rotterdam een Oranjeboomstraat bestaat, in Crailo een VAM-weg, een Fokkerlaan in Amstelveen en een KNSM-laan in Amsterdam. Burgemeester Wim Deetman – hij is zijn wittebroodsweken als eerste burger goed doorgekomen – zal een knoop moeten doorhakken.

Burgemeester Koprucuogulla van het een miljoen inwoners tellende Elazig (800 kilometer van het Turkse Ankara) maakte zijn Haagse collega vorige week gelukkig met de mededeling dat Elazig de Caddesistraat heeft, ofwel de Haagsestraat. De voormalige Tweede Kamervoorzitter was voor een informeel bezoek in Turkije in Den Haag wonen veel Turken die afkomstig zijn uit Elazig. De straatnamencommissie van Elazig moet maar rap aan de slag om voor 3 april 2010, zijn pensioendatum, te adviseren een Wim Deetmanplein te benoemen. Dat hoeft echt geen vier miljoen piek te kosten.

Reageer op dit artikel