nieuws

Rechter wijst verbod schelpenmethode toe

bouwbreed

De vice-president van de Haagse rechtbank J. Willems heeft in kort geding beslist dat voorlopig alleen de Belgische zakenman Joh. van der Endt en schelpenhandel Ostrea BV in Yerseke kruipruimten onder woningen mogen vullen met schelpen. De rechter heeft Verex Miljent BV en Transportbedrijf P. van der Kooij uit Drachten, de Firma Zwama uit Grijpskerk en het Groninger bouwadviesbureau Wildeboer verboden de schelpenmethode te gebruiken.

Als stok achter de deur is de Friese en Groningse bedrijven een dwangsom opgelegd van f. 5000. Van der Endt en Ostrea voerden het kort geding tegen inbreuk op het octrooi dat Van der Endt heeft op een methode om met schelpen vocht in kruipruimten tegen te gaan. De vijfde gedaagde, P. de Bruin uit Buitenpost, kreeg van rechter Willems geen verbod opgelegd omdat de rechtbank in Middelburg De Bruin al eerder het toepassen van de schelpenmethode heeft verboden.

De uitspraak van rechter Willems geldt tot in de kwestie een definitieve uitspraak is gedaan. In een op 10 december te houden zitting mogen de bedrijven uit Friesland en Groningen alsnog met getuigen en bewijsmateriaal aantonen dat het octrooi van Van der Endt niet geldt, omdat er reeds kruipruimten met schelpen gevuld zouden zijn toen het octrooi nog niet was verleend.

Joh. Van der Endt moet ondertussen een zekerheidsstelling van f. 250.000 aan de gedaagden verstrekken, voor het geval achteraf zou blijken, dat het verbod ten onrecht is opgelegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels