nieuws

Noodlijdend Kema gaat 300 banen schrappen

bouwbreed

Het instituut Kema is van plan 300 van de 1180 arbeidsplaatsen in Nederland te schrappen. De ingreep is nodig omdat het bedrijf volgend jaar in de rode cijfers terecht dreigt te komen.

De directie sluit gedwongen ontslagen niet uit. De vakbond AbvaKabo is tegen gedwongen ontslagen. Aanleiding voor de forse ingreep zijn de financiele resultaten. Voor 1996 als geheel verwacht de directie nog wel een mager winstje van 1 miljoen gulden, maar voor volgend jaar worden rode cijfers voorspeld.

Kema, waarvan de aandelen in handen zijn van de energieproductie- en distributiebedrijven, ziet zijn markt inkrimpen. Bij het grote publiek geniet het instituut bekendheid dankzij het Kema-keurmerk, maar bij dat onderdeel werken slechts 60 mensen.

Doordat grote industrieen steeds meer zelf elektriciteit opwekken met behulp van de restwarmte van hun eigen installaties, worden er minstens tot de eeuwwisseling geen nieuwe centrales meer gebouwd. Nieuwbouw leverde Kema altijd veel werk op.

Kema richt zich daarom steeds meer op andere markten. Zo is Kema bevoegd tot het toekennen van de zogenaamde ISO-9000-certificaten. Dat zijn een soort diploma’s voor allerhande toeleveringsbedrijven, waaruit blijkt dat ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels