nieuws

Industrie moet modulaire Waalvorm produceren

bouwbreed

De beton- en baksteenindustrie zou een gemoduleerde Waalvorm metselsteen moeten gaan produceren, met als werkende afmetingen 20 x 10 x 6,7 cm. Als dat niet gebeurt, zal de Nederlandse Waalvorm baksteen steeds minder worden toegepast en uiteindelijk verdwijnen.

Dat stelt J. F. Boelen in het tijdschrift Gezond Bouwen en Wonen, nr. 3 van 1996. Ook zou een keramische dakpan met een werkende breedte van 20 of 30 cm ontwikkeld moeten worden, alsmede modulaire keramische wandtegels, werkend 10 x 10 cm, 10 x 20 cm en 15 x 15 cm. Volgens Boelen dreigen de bestaande formaten langzaam te verdwijnen, omdat er steeds meer modulair en met de computer wordt ontworpen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de import en export van en naar het buitenland. Een modulaire aanpak is bijvoorbeeld een voorwaarde voor de afzet van produkten in Duitsland. De Nederlandse beton- en baksteenindustrie moet er rekening mee houden dat de afzet van Duitse stenen op de Nederlandse markt reeds een feit is, en dat de Duitse bouwers ook het op 10 x 20 x 30 cm gebaseerde systeem hebben ontdekt. De hoogte van 10 cm past weliswaar niet bij de DIN-norm, maar blijkt in de praktijk wel zeer werkbaar te zijn.

Esthetische redenen

Volgens Boelen hebben metselstenen in DIN-formaat (werkend 6,25 x 12,5 x 20 cm) en Vechtformaat (werkend 5 x 10 x 20 cm) wel bestaansrecht, maar dan vooral om esthetische redenen. “De DIN-norm geeft een perfecte vorm die alleen geevenaard kan worden door een Vechtformaat”, aldus Boelen in het artikel. “De voorgestelde modulaire Waalvorm is ook waardevol.” Boelen baseert het pleidooi voor een modulair waalformaat echter niet alleen op esthetische gronden. In wezen is de Waalformaat baksteen al modulair (10 x 20 cm), maar bij die maten moeten de voegen nog opgeteld worden, met als resultaat een niet-modulaire maat (11 x 22 cm). Bovendien komt de werkende hoogte van deze steen niet overeen met de werkende breedtematen. De Waalformaat betonsteen heeft om die reden al een aangepaste hoogte.

Problemen met export

Ir. M.H.M. Nieuwenhuys van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) te De Steeg bevestigt, dat er problemen zijn met de export naar Duitsland. “Wij hebben last van het Duitse formaat. De uit Nederland geexporteerde stenen worden voornamelijk gebruikt in de kleinschalige woningbouw, waar minder modulair wordt gewerkt dan in de utiliteitsbouw. Maar het overschakelen op een ander formaat heeft zeer vergaande consequenties. Het is een langzaam groeiproces, en het is duur om een tijdlang beide produkten te maken”, aldus Nieuwenhuys. “Bovendien is het de vraag of die 10 cm wel een goede breedte is. Er is een commissie modulaire coordinatie van het NNI. Er zijn meerdere pogingen gedaan om een volledig modulaire steen te maken, maar het is nog nooit gelukt. De enige tussenoplossing is een Euro-formaat, waarvan de werkende lengtemaat wel 24 cm is, maar de breedte 10 cm in plaats van de 11,5 cm van de Duitse DIN-norm.” Het KNB heeft overigens de indruk, dat in Nederland de vraag naar modulaire stenen eerder afneemt dan toeneemt.

De modulaire metselsteen volgens het voorstel van J.F. Boelen, met als werkende maten 20 x 10 x 6,7 cm.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels