nieuws

Zwitserland moet meer vracht per spoor vervoeren

bouwbreed Premium

De Zwitserse bondsspoorwegen (SBB) willen een groter deel van het goederenvervoer verzorgen. De overheid kan daaraan een bijdrage leveren door vrachtwagens van meer dan 28 ton niet op de weg toe te laten en door vast te houden aan het verbod om ’s nachts en op zondag met vrachtwagens te rijden. Momenteel beschikken circa 3000 bedrijven over een particuliere spoorwegaansluiting. De betrokken ondernemingen brengen zo’n 6500 eigen wagons op de rails. Die ke in continubedrijf worden vervoerd.

Een hogere graad van organisatie en automatisering maken vervoer van enkele wagonladingen volgens de spoorwegen even efficient als vrachtwagenvervoer. De gemiddelde transportafstand beloopt 110 km; net voldoende voor dekking van de operationele kosten.

Reageer op dit artikel