nieuws

Werkgevers staken afspraken over aanstellingskeuring

bouwbreed

De werkgevers werken niet meer mee aan afspraken over aanstellingskeuringen. De Raad voor Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO) zet deze stap omdat de Tweede Kamer de Wet medische keuringen heeft aanvaard.

De RCO, waarin VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland zitten, vindt de vrijwillige afspraken die zij met artsen-, patienten- en werknemersorganisaties heeft gemaakt beter dan de wet. De Raad stelt dat deze afspraken een beter middel zijn om onrechtvaardige selectie te voorkomen.

Het uitgangspunt van het protocol is sollicitanten alleen te keuren om te zien of ze gezond genoeg zijn voor het werk. Bij het pakket afspraken hoorde ook een klachtencommissie. RCO staakt het werk om deze van de grond te krijgen en zal er ook niet aan meebetalen.

De RCO vindt het de taak van sociale partners om de knelpunten in het sociale beleid van ondernemingen op te lossen. Daarom werkte het mee om een protocol over aanstellingskeuringen tot stand te brengen.

Dit gebeurde op Verzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Het steekt de RCO dat kabinet en Kamer niet eerst de evaluatie van het protocol hebben willen afwachten.

Reageer op dit artikel