nieuws

Verkeerstoren voor Almere tijdelijk op Pampus gestald

bouwbreed

De verkeerstoren van Wijk bij Duurstede die door Rijkswaterstaat aan de gemeente Almere is geschonken in het kader van de 20e verjaardag van deze gemeente zal vandaag niet in Almere Haven worden gelost. Als plaats voor dit uit 1958 daterende bouwwerk had de gemeente de Sluiskade in Almere-Haven gekozen. Omwonenden van deze locatie hebben met een kort geding het plaatsen van de 7 meter hoge toren tegengehouden.

Terwijl maandag de 120 ton zware verkeerstoren in zijn geheel met behulp van een 400 tons telescoopkraan van zijn oude fundering werd getild, besliste de rechtbank van Zwolle dat deze nautische seintoren niet aan de Sluiskade in Almere-Haven mocht worden gelost. De toren is gisteren per ponton van Wijk bij Duurstede naar Almere verscheept en zou vandaag feestelijk op zijn nieuwe plek worden gehesen.

Sint Nicolaas

De gemeente Almere heeft besloten het officiele gedeelte, de overhandiging van de sleutel van de toren door Sint Nicolaas aan het gemeentebestuur gewoon doorgang te laten vinden.

Daarna zal de toren terug naar Pampus worden gevaren waar hij voorlopig zal worden gestald. Het plan bestond om het bouwwerk voorlopig voor de duur van vijf jaar aan de havenkade in Almere-Haven te plaatsen waarna hij blijvend aan de havenmonding zou worden geplaatst. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal deze tussenfase nu vervallen en zal er alles aan worden gedaan de toren zo snel mogelijk op zijn definitieve plek neer te zetten.

De verkeerstoren was reeds ruim een jaar buiten gebruik. Vanaf 1958 deed hij dienst als bedieningstoren voor scheepvaart begeleiding bij de kruising van de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal.

De gemeente meende met het plaatsen van dit karakteristieke gebouw de toeristische en recreatieve uitstraling van dit stadsdeel te versterken. Bovendien zou de toren tevens het oudste stukje Almere zijn.

Nadat gisteren om 10.00 uur in Wijk bij Duurstede de torensleutel door Rijkswaterstaat aan B en W van Almere was overhandigd, werd het 120 ton zware gebouw in zijn geheel met een 400 tons kraan van Seumeren vanaf de trailer voor transport over water op een ponton gehesen.

Reageer op dit artikel