nieuws

Nederlanders grootste marktpartij Belgisch winkelvastgoed

bouwbreed Premium

Nederlandse beleggers vormen de grootste marktpartij op de Belgische markt voor onroerend goed in de winkelsector.

In waarde gemeten namen de Nederlanders 38% van de aankooptransacties voor hun rekening. Dat was zelfs meer dan Belgische marktpartijen, die tot 36% kwamen. Dit blijkt uit een studie van vastgoedadviseur Healy en Baker, geciteerd in het blad Vastgoedmarkt.

Nederlandse beleggers manifesteren zich ook steeds sterker als verkopers: de te drie jaar tekenden zij voor een kwart van de verkopen in de Belgische winkelsector. Dit laatste wijst op enige aarzeling bij de Nederlandse beleggers.

Volgens de studie staan op dit moment de huren van winkelpanden onder druk en stijgen de prijzen. Ook de wetgeving belemmert de groei van de winkelbeleggingsmarkt bij onze zuiderburen. Sinds 1 oktober kent Vlaanderen een bodem-attest, de Belgische variant van onze schone-grondverklaring. Daarnaast neemt de kans toe dat de nu nog vrij vriendelijke belastingwetgeving verslechtert.

Reageer op dit artikel