nieuws

Het opnieuw uitvinden van museum Boijmans

bouwbreed

Wat bij elk ander gebouw een gewone verbouwing wordt genoemd, heet bij Boijmans Van Beuningen ‘het opnieuw uitvinden, het herbegrijpen’ van het museum. In de geciteerde woorden van de Franse dichter Valery moet het toekomstige Rotterdamse museum een ‘vindingrijk en delicieus’ gebouw worden.

De verwachtingen lopen hoog op als directeur Chris Dercon tijdens een persconferentie in bevlogen woorden de nieuw- verbouwplannen van het museum aan de man brengt. Vertrouwd met de vaak in details verscholen onvervangbare waarde van een kunstwerk lijkt Dercon bij voorbaat elke nieuw te leggen steen van het gebouw te koesteren. Het idee dat een museum meer moet zijn dan een gebouw waar bijzondere dingen te zien zijn, drijft het taalgebruik naar hogere sferen.’Getuigenisarchitectuur’ zou de benadering van het Belgisch architectenpaar Robbrecht/Daem ke worden genoemd. Paul Robbrecht en Hilde Daem die door de commissie Kunstzaken unaniem zijn uitverkoren om aan nieuw- en verbouw van Boijmans Van Beuningen vorm te geven, waren al trouwe bezoekers van het Rotterdamse museum.

Heilig

“We zijn onvoorstelbaar blij dit te mogen doen”, vertelde Paul Robbrecht. “Boijmans is voor ons altijd een referentiele plek geweest. We beschouwen het bijna als een heilige opdracht.” Over hun diepere drijfveren bericht het museum: “De tweespalt tussen het illusoire van de kunst en het realisme van de architectuur oefent op Robbrecht/Daem een bijna seksuele aantrekkingskracht uit.”

Zolang er nog niets te zien is, zullen we ons tevreden moeten stellen met koele getallen en een voorlopige aanduiding van de uitwerking. De Bodonvleugel wordt aan de voorzijde en aan beide zijkanten uitgebreid met 6000 m2. Behalve de inrichting van een bibliotheek op de hoek van het Museumpark en de Westersingel is weinig bekend van de indeling van de nieuwbouw. 4000 m2 van het bestaande gebouw wordt opnieuw ingedeeld; Robbrecht/Daem gaan werken aan een ‘logisch en esthetisch traject van het jaar 1450 tot in de eigen tijd’. “Probleem van de huidige inrichting is”, aldus Chris Dercon, “dat bezoekers zich niet in het labyrint van gangen en ruimten ke verliezen, nee, ze raken al gauw het spoor bijster”.

Van de geraamde 28 miljoen die de nieuw- en verbouw kost, neemt de gemeente 20 miljoen voor zijn rekening.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels