nieuws

Dragline zakt in gat

bouwbreed

Brandweer en politie in de Rijnmond hebben donderdagavond laat in het Botlekgebied voorkomen, dat een gekantelde dragline een chloorleiding en een hogedrukleiding van het aardgasnet zou raken. De kraan, met een gewicht van zo’n zestig ton, stond dermate wankel dat hij met behulp van zwaar materieel in bedwang moest worden gehouden. De brandweer wist de dragline onder controle te krijgen door het gevaarte te stutten met twee andere kranen.

De kraan was volgens de brandweer gaan wankelen als gevolg van een waterlekkage. Daardoor was de grond onder de dragline weggespoeld, waarna hij uit evenwicht raakte en in een gat belandde. Het incident speelde zich af pal voor de ingang van de Afvalverwerking Rijnmond (AVR). De drukke weg is urenlang afgesloten geweest. Ruim honderd personenauto’s en vrachtwagens konden er niet door. Werknemers van een aantal bedrijven in de omgeving, waaronder de AVR, konden niet van en naar hun werk. De chloorleiding loopt onder de grond tussen Akzo en Kemira, een Finse chemiereus, pal langs de AVR. De kraan was daar bezig met graafwerkzaamheden.

Foto: Roel Dijkstra

Reageer op dit artikel